Izvor: Luftika.rs, 19.Avg.2022, 15:14

Koliki je moj deo?! Besplatna pravna pomoć ženama oko raspodele nasledstva (FOTO)

„Žensko će se udati, a muško ostaje u kući“ rečenica nadaleko poštovana među našim narodom uticala je na pokretanje sjajne kampanje „Koliki je moj deo“ čiji je cilj da se apeluje na žene da imaju pravo da se ne odreknu nasledstva.
„Moje je do kapije, tvoje je od kapije“ – rečenica je koju je čula Jelena Ružić iz Ženskog udruženja kolubarskog okruga, u jednom selu, od žena, kojima su tako govorili očevi i braća, već decenijama, ako bi se neka „drznula“ da >> Pročitaj celu vest na sajtu Luftika.rs << zatraži svoj deo porodične imovine, piše Zadovoljna.rs.








View this post on Instagram


















A post shared by Koliki je moj deo? (@koliki_je_moj_deo)


A ukoliko uspe da se izbori za svoje nasledstvo, dobija status loše majke, ćerke, sestre koja je uzela nešto bratu. „Ona je od brata uzela“, reći će komšinica.
Zbog nakaradne tradicije, roditelji često ćerke i ne uzmu u obzir za nasledstvo.
Zato kampanja „Koliki je moj deo“ nudi besplatnu pravnu pomoć svim ženama koje žele da osiguraju svoj deo nasledstva.
– Dosta žena s kojima pričamo smatra da je odricanje od imovine u korist muških članova nešto što treba da urade. Među onima koje su se obratile advokatu najviše je žena koje su već završile s procesom nasledstva, odrekle se u korist muških članova, a onda shvatile koliko su izgubile tim postupkom. A nažalost to je nepovratno, govori Jelena Ružić.








View this post on Instagram


















A post shared by Koliki je moj deo? (@koliki_je_moj_deo)


Javilo im se više od 100 žena – i onih starijih, ali i mlađe žene koje još nisu u sudskom procesu. Njih zanima, kada do toga dođe, koja je procedura, šta nikako ne treba da potpisuju i izjavljuju.
– Ukoliko izjavite na sudu: „Odričem se u korist“ – pa navedete ime člana porodice, ne postoji mogućnost da vaše dete potražuje nasledstvo. Ali ako izjavite: „Ne prihvatam se nasledstva“, to znači da vaša deca mogu da traže svoj deo nasledstva, navodi Ružićeva.
Ona sve žene savetuje da pre ulaska u proces nasleđivanja ne potpisuju nikakvu dokumentaciju, sklapaju ugovore, niti da daju izjave kod notara.
– Veliki broj žena koje su se javile svedoči da su dale izjavu ili potpisale nešto. Važno je da, kada nam ode draga osoba, sačuvamo razum i ne delujemo po inerciji – već razmislimo šta mi dugoročno pravimo takvim odlukama. Ne znamo šta nosi dan, šta nosi noć, kaže ona.








View this post on Instagram


















A post shared by Koliki je moj deo? (@koliki_je_moj_deo)


Jelena Ružić često čuje: „To je od mog oca, brat se oženio i uvek tamo mogu da odem“. Ali napominje da mi nismo tu da predviđamo budućnost. Zbog svih nepredivđenih životnih situacija, apeluje na žene da ipak zadrže svoj deo nasledstva.
– Ta borba mora biti naša zajednička – a najbolje prolazi ako muškarac unutar porodice stane iza žene i kaže: „Moja sestra zaslužuje svoj deo“, iz iskustva govori.
Prema Zavodu za statistiku, žene su vlasnice svake četvrte nepokretnosti u Srbiji – ali u ruralnom području, situacija je drastično gora. Žene su vlasnice 16 odsto imovine – a to su većinski parcele manje od dva hektara. Znači da su raspodelom imovine uvek dobijale manje parcele u odnosu na celokupno nasleđe.
U tom procentu žena koje jesu vlasnice imovine, u velikom broju slučajeva se radi o udovicama, koje su postale udovice kad su deca bila mala, pa muško dete nije moglo da postane vlasnik imovine – što poražava.
Ukoliko se nalazite u procesu raspodele nasledstva, advokat će vam objasniti koja su vaša prava i kako da ih zaštitite. Broj za beplatnu pravnu pomoć je 0652093309.
Izvor: Zadovoljna.rs
6 potpuno nemoralnih srpskih običaja zbog kojih bi danas završili na sudu

Nastavak na Luftika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Luftika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Luftika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.