Kolika je normalna temperatura tela?

Izvor: Radio 021, 01.Sep.2018, 22:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kolika je normalna temperatura tela?

Zaboravite sve što znate o normalnoj telesnoj temperaturi od oko 36,6 stepeni Celzijusa, jer je to netačan broj zasnovan na zastareloj studiji.

Da li vam se dešava da se probudite i osećate malaksalo, pa uzmete toplomer da proverite da li ste pospani ili imate groznicu? Temperatura je 37,2 stepena Celzijusa, a vi se ipak spremite za posao, jer to nije groznica. Ili ipak jeste?

Činjenice o groznici su mnogo komplikovanije od opšteprihvaćenih podataka iz studije >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << urađene davne 1868. godine. Prvo, ne postoji broj za normalnu temperaturu, pre svega jer je ona nešto veća za žene nego za muškarce, veća je i za decu nego za odrasle, a i najniža je ujutru ako pričamo o dobu dana. Žene su dodatno toplije u trudnoći i za vreme ovulacije.

Temperatura 37,2 ujutru je nenormalna, a može biti potpuno normalna u 16 časova. To je zaključeno na osnovu 11.458 temperaturnih lista jedne bolnice koje su korišćene u istraživanju aplikacije za ajfon nazvane Feverprints.

Studija je onlajn objavljena u časopisu "Generalna medicina" i odbacuje stari standard za normalnu temperaturu tela od 36,6 stepeni Celzijusovih.

Stručnjaci su u toj studiji zaključili da je normalna temperatura odraslih tokom dana 37,2, a koristili su rezultate 329 zdravih odraslih osoba. Utvrdili su da groznica u proseku počinje kad je veća od te cifre, kao i da telesna temperatura treba da se posmatra kao fleksibilna cifra u kontekstu starosne dobi, pola, doba dana.

Ova studija nije prva koja se vraća na definiciju normalne telesne temperature, ali je teško srušiti broj 36,6 koji ostaje na glavnim medicinskim stranama. Tu je gornji prag "normalne" temperature 37,7.

Neki lekari se zalažu za to da se, osim ako je temperatura veća od 39,4, ona ni ne spušta, jer će telo pokušavati da je zadrži šta god da radite. Treba naći uzrok infekcije i boriti se protiv toga.

Naš unutrašnji termostat je u hipotalamusu, koji nas obaveštava kad treba da se ohladimo ili zagrejemo. Groznica pomaže vašem telu da se bori protiv infekcije stimulišući imuni sistem.

Inače normalnu temperaturu definisao je u 19. veku nemački psiholog Karl Rejnold Avgust Vinderlih, koji je koristio podatke 25.000 ljudi i brojne su teorije koje to osporavaju i potkrepljuju novim dokazima.

Autor: B92, Wired

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.