Izvor: Radio 021, 04.Mar.2021, 16:31

Kokeza se sumnjiči i za mutne radnje sa carinom

Slaviša Kokeza, aktuelni predsednik Fudbalskog saveza Srbije, na nedavnom ispitivanju pred pripadnicima Službe za borbu protiv organizovanog kriminala (SBPOK) ispitivan je, sem optužbi da je sarađivao s mafijom, i u vezi sa malverzacijama sa carinom.

Smnja se da je Kokeza oštetio državni bužet sumnjivim poslovima sa cigaretama i naftom. Sem Kokeze u sve su navodno bili upleteni i pojedinci sa Carinarnice Beograd, iz policije i kriminalnih struktura.

Kako se navodi, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << u pitanju je muljaža sa cigaretama u reeksportu koje su smeštane u carinska skladišta.

- To se radilo tako što, na primer, firma iz Turske pravi papire za prodaju cigareta sa nekom firmom iz Evropske unije. Te cigarete dolaze u Srbiju u kontejnerima na kamionima, istovaraju se u skladište rečne carinarnice, a onda se po reeksportu tovare na brodove za inostrane kupce. Međutim, caka je u tome što, kada se roba istovari, kupac iz EU odjednom odustaje od kupovine i one ostaju u carinskom skladištu i čekaju kamion za povratak prodavcu iz Turske. Oni potom dovoze identičan kontejner, sprejom ispisuju iste brojeve kontejnera i onda ga pune bilo kojom drugom robom iste težine. Onda za one kontejnere sa cigaretama, koji se nalaze u skladištu, prave druge papire za drugu vrstu robe, na primer garderobu, pa se ti kontejneri kao navodne majice šalju u EU. Kamioni nisu kontrolisani ni na jednom carinskom punktu, niti ih je iko otvorio da vidi šta se u njima nalazi - navodi izvor provladinog tabloida Objektiv.

Dodaje se da se, sem cigareta, muljalo i sa naftom.

- Šema koju su razradili funkcionisala je taj način što su barže pune nafte iz Ukrajine, rečnim putem, stizale u Srbiju, uz asistenciju rečne policije i Odeljenja za suzbijanje krijumčarenja Uprave carina. Neometano dolaze do oboda Smedereva, Beograda i Novog Sada. Usidravaju se blizu obale, gde je dobra povezanost sa saobraćajnicama preko kojih stižu kamioni sa cisternama, i sa tih barži pretaču gorivo.

Večernje novosti pišu da je u vezi sa Kokezom bila kriminalna grupa Veljka Belivuka, a posredstvom njega i grupa Dejana Stojanovića Keke. Prema saznanjima ovog lista, najmanje 60 miliona evra slilo se u džepove ove grupe.

U Upravi carina je poslednjih nedelja došlo do kadrovskih promena. Novi direktor je Branko Radujko koji je po stupanju na dužnost uručio otkaz Nemanji Manjku, savetniku u Odeljenju za suzbijanje krijumčarenja Uprave Carina.

- Manjak je pod posebnom "lupom" istražnih organa. Ovo je samo vrh ledenog brega i u toku je češljanje dokumentacije u vezi sa svim malverzacijama na carini - navode Novosti.

Slaviša Kokeza je u nedelju priveden na informativni razgovor u sedište SBPOK u Beogradu, a prema pisanjima medija, odgovorao je i na pitanje da li je učestvovao u pripremanju ubistva Aleksandra Vučića. Pušten je nakon nekoliko sati, a tokom saslušanja odbio je da ide na detektor laži.

Autor: Objektiv, Novosti

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.