Izvor: Radio 021, 05.Jan.2019, 18:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Koje "ljudske" namirnice smete da date mački?

Sigurno ste barem jednom popustili vašoj maci i dali joj neke poslastice s vašeg stola.

Ali, neka hrana može biti vrlo opasna za njih.

Imamo različite prehrambene potrebe i organizam, pa dosta naše hrane mace ne mogu probaviti. Namirnice koje nikada ne biste trebali davati mačkama su - crni i beli luk, grožđe, grožđice, slatkiši u kojima ima šećera, alkohol, kofein, čokolada - te namirnice treba izbegavati i u malim dozama, piše index.

Mnogi >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << veterinari produžili su ovaj popis i dodali još neke namirnice, no svi su se složili da se u mačjoj prehrani ne sme nalaziti više od 15 odsto ljudske hrane. No, postoje namirnice koje su sigurne za vaše mačke.

Povrće 

Iako mačkama povrće nije potrebno da bi preživele, neke od njih vole da grickaju zelenilo s vremena na vreme. Preporučeno povrće su pečene šargarepe, šparoge na pari, brokoli, grašak, tikvice i seckana zelen.

Sir

Mnoge mačke vole sir i to je sjajan izvor proteina za njih. No, neke mace su osetljive na laktozu i ona kod njih izaziva proliv. Stoga, ako želite svoju macu počastiti nekim sirom, najbolje je dati joj malu količinu kako biste se uverili da ga može svariti.

Riba

Većina mačaka obožava ribu. Riba je prepuna proteina i drugih hranjivih sastojaka. No, nikako ne treba preterivati s ribom jer to može imati štetne posledice za zdravlje vaše mace. Iako neki veterinari govore kako je dobro mačkama davati sirovu ribu, neki se ipak ne slažu s tim, te upozoravaju na štetno delovanje plave ribe na vitamin B1 u organizmu mačaka. Stoga je najbolje ribu termički obraditi.

Jaja

Jaja su izvrstan izvor proteina za životinje. I ovde se veterinari razilaze kada je u pitanju davanje sirovih, odnosno termički obrađenih jaja. Iako mace u prirodi redovno jedu sirova jaja, mnogi veterinari to ne preporučuju jer je preopasno. Salmonela i E. Coli sve su češća pojava danas pa, se savetuje da jaja skuvate ili ispečete.

Meso

Mačke su mesojedi pa životinjsko meso spada u najsigurniju vrstu namirnica koje možete dati svojoj ljubimici. Kuvana živina najbolja je vrsta mesa koju joj možete poslužiti jer sadrži najviše proteina i najmanje masti. Kao kod jaja i ribe, neki će stručnjaci govoriti da je bolje izbegavati sirovo meso, dok će drugi govoriti da je to poželjno. Izbor ostaje na vama.

Autor: index.hr

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.