Kodeks ponašanja za đake

Izvor: B92, 09.Nov.2008, 01:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kodeks ponašanja za đake

Novi Sad -- Novosadska vlast pokrenula je inicijativu da se počne sa izradom kodeksa ponašanja koji će uvesti oštrije sankcije za nasilne đake.

Scene nasilja među đacima i napadi na profesore sve češće dospevaju u javnost, a apeli da se ovakvim pojavama mora stati na put ne daju gotovo nikakve rezultate. U novosadske osnovne i srednje škole od Nove godine bi, u cilju smanjenja nasilja, mogao da bude uveden novi kodeks ponašanja.

Kodeks bi trebalo da bude rigorozniji >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << od sadašnjeg pravilnika o ponašanju u školama, a predviđeno je da na njemu rade đaci.

Kodeks bi podrazumevao i izbacivanje iz škole zbog nasilničkog ponašanja što se, kažu u gradskoj vlasti, do sada nije dešavalo.

"Moja je zamisao da svaka škola, tj. svaki učenik, dobije kodeks ponašanja na početku školske godine i da taj kodeks potpišu roditelji", kaže Ksenija Popović, članica Gradskog veća zadužena za obrazovanje.

"Time bi oni dali saglasnost da prihvataju sve ono što taj kodeks sadrži, pa i sankcije", navodi Popovićeva.

Kodeks bi direktoru škole otvorio mogućnost da problematično dete prebaci u drugu školu, a moći će i da predloži pokretanje postupka za oduzimanje starateljstva nad detetom.

Reakcije roditelja o kodeksu su podeljene. Tako jedni kao dobru stvar ističu to da na njemu rade i đaci, dok drugi pozdravljaju inicijativu da ocena iz vladanja uđe u prosek.

Gradska vlast najavljuje da će od ministarstva tražiti i da se zaposlenima u obrazovanju dodeli status službenog lica, a od MUP-a će se tražiti da svaka škola dobije policajca.

Takođe će se tražiti od Ministarstva za socijalnu politiku da strožije kažnjava roditelje maloletnika, što podrazumeva i oduzimanje starateljstva.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Kodeksom ponašanja protiv nasilnih đaka

Izvor: Blic, 09.Nov.2008

Novosadska vlast pokrenula je inicijativu da se počne sa izradom kodeksa ponašanja u školama, koji će uvesti oštrije sankcije za nasilne đake.....Scene nasilja među đacima i napadi na profesore sve češće dospevaju u javnost, a apeli da se ovakvim pojavama mora stati na put ne daju gotovo nikakve...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.