Izvor: Radio 021, 18.Jan.2021, 18:57

Ko u Novom Sadu najpre dolazi do posla: Sa biroa se najviše uzimaju medicinari i kuriri, ugostitelji manje traženi

Ukupno 29.808 nezaposlenih građana trenutno je na evidenciji novosadske filijale Nacionalne službe za zapošljavanje, a među njima je 13.014 Novosađana.

Kako kažu u novosadskoj filijali NSZ, uprkos epidemiji virusa korona, registrovani broj nezaposlenih u Južnobačkom okrugu u prošloj godini je osam odsto niži u odnosu na 2019. godinu, ali zbog aktuelne situacije je došlo do promena u profilima koji najlakše nalaze posao.

Tako su do posla najpre došli nezaposleni >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << medicinari, farmaceuti, higijeničari, ali i kuriri-dostavljači i radnici u hemijskoj industriji, dok su na tržištu manje traženi radnici u ugostiteljstvu, turizmu i saobraćaju, poručuju u NSZ.

"I uprkos otežanim uslovima za rad i privređivanje koji su snašli i poslodavce i njihove zaposlene, nije došlo do većih otpuštanja radnika. Broj zahteva Filijali Novi Sad za ostvarivanje prava na novčanu naknadu usled gubitka posla u 2020. godini bio je manji u odnosu na 2019. godinu", poručuju u NSZ. Naime, u 2020. godini se 5.894 radnika koji su ostali bez posla javilo na biro, dok je godinu ranije bilo desetak zahteva više.

Napomenimo da u zvanične statistike o broju onih koji su ostali bez posla ulaze samo oni koji su imali stalno zaposlenje. Stručnjaci upozoravaju da je taj broj daleko veći, jer je bez posla ostalo dosta onih koji su radili na crno, onih koji su bili angažovani na privremenim i povremenim poslovima, kao i frilensera.

Bez obzira na epidemiju, i dalje su vrlo traženi stručnjaci u IT sektoru, mašinski i građevinski inženjeri, ali i pomoćni građevinski radnici, operateri na CNC mašinama, knjigovođe i trgovci.

Kad je reč o programu Vlade Srbije "Moja prva plata", koja se realizuje putem NSZ, prvi posao dobilo je 525 mladih sa evidencije Filijale Novi Sad.

"Zbog nepovoljne epidemiološke situacije i mere ograničenja okupljanja većeg broja ljudi koja je važila tokom većeg dela protekle godine, Filijala Novi Sad nije organizovala drugi sajam zapošljavanja, kao ni realizaciju planiranih obuka za tržište rada. Realizaciju ovih aktivnosti koje imaju značajan efekat na zapošljavanje planiramo čim se popravi epidemiološka situacija i dozvoli bezbedno održavanje masovnijih manifestacija. Javni pozivi za realizaciju mera aktivne politike zapošljavanja u ovoj godini očekuju se krajem februara, a u toku je i izrada nacionalne strategije zapošljavanja za period 2021-2026. godine koja će definisati ciljeve i programe politike zapošljavanja u narednom petogodišnjem periodu", poručuje v.d. direktorka novosadske filijale Tatjana Vidović.

Autor: 021.rs

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Povezane vesti

Na birou za nezaposlene 13.000 Novosađana

Izvor: NoviSad.com, 18.Jan.2021

Ukupno 29.808 nezaposlenih građana trenutno je na evidenciji novosadske filijale Nacionalne službe za zapošljavanje, a među njima je 13.014 Novosađana. Kako kažu u novosadskoj filijali NSZ, uprkos epidemiji koronavirusa, registrovani..

Nastavak na NoviSad.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.