Ko sve zagađuje vazduh u Novom Sadu?

Izvor: Radio 021, 22.Mar.2018, 09:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ko sve zagađuje vazduh u Novom Sadu?

Značajan ekološki problem Novog Sada i okoline predstavlja zagađenje vazduha zbog industrijskih postrojenja, ali i saobraćaja.

Vazduh u Novom Sadu tokom 2015. godine bio je označen kao vazduh druge kategorije, odnosno bio je umereno zagađen. Prema poslednjim objavljenim podacima Agencije za zaštitu životne sredine, u 2016. godini Novosađani su udisali vazduh prve kategorije, što znači da je vazduh čist ili neznatno zagađen. Prema istom izvoru, vazduh prve >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << kategorije udisaćete se i u Pančevu, Boru i Nišu.

Autori Strategije razvoja poljoprivrede i ruralnog razvoja Novog Sada od 2018. do 2022. godine mapirali su zagađivače u najvećem vojvođanskom gradu. Tako se kao stacionirani izvori zagađenja navode Novosadska toplana, Termoelektrana-Toplana "Novi Sad", mlekara "Imlek", mesne industrije "Neoplanta" i "Matijević", kao i Rafinerija "Novi Sad".

Od mobilnih zagađivača izdvajaju se samo Gradsko saobraćajno preduzeće i ukupni saobraćaj u gradu. U strategiji se kao jedan od zagađivača vazduha u Novom Sadu navodi i beočinska fabrika cementa "Lafarž", jer je zagađenje sa azot dioksidom iz te fabrike prisutno pri zapadnom vetru. Ipak, ono ne može da prekorači granične vrednosti zagađenja na mernim mestima u gradu.

"Promenljivost kvaliteta vazduha u Novom Sadu može se posmatrati kroz relativno mali broj validnih podataka sa mernih mesta, ali i velikog uticaja glavnih zagađivača. Novi Sad je ipak u prednosti u odnosu na gradove u kotlinama jer je u ravnici i ima prisutnu dobru ružu vetrova", navodi se.

Kao mere sprečavanja zagađenja vazduha ubrajaju se ozelenjavanja, poštovanje zakona, praćenje aerozagađenja, ali i modernizacija procesa proizvodnje velikih zagađivača.

Kada je u pitanju kvalitet vode, navodi se da je ona u preko 95 odsto uzoraka ispravna i da nema nikakvih opasnosti po zdravlje građana.

Zemljište, s druge strane, zadovoljava potrebe poljoprivredne proizvodnje. Ono što zabrinjava je veoma nizak sadržaj humusa, a potencijalni uzroci pogoršanja kvaliteta zemljišta nalaze se u nekontrolisanoj i neodgovarajućoj primeni veštačkih đubriva, ali i u nedovoljnoj kontroli vode za navodnjavanje.

Poslednjih meseci u Srbiji sve je aktuelnije pitanje otrovnog otpada, pre svega zbog nelegalnog skladištenja. Podsetimo da je jedna od najvećih skrivenih deponija toksičnog otpada otkrivena upravo u Novom Sadu. Krajem januara na prostoru bivše fabrike Hemijske industrije Novi Sad otkriveno je oko 1.500 tona otrovnog otpada, o čemu možete da čitate OVDE.

Strategija Razvoja Poljoprivrede i Ruralnog Razvoja Grada NS 2018-2022 by Zoran Strika on Scribd

Autor: Zoran Strika - strika@021.rs

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.