Ko su osobe sa fotografija koje su napale novinare i po čijem nalogu?

Izvor: Radio 021, 13.Jun.2017, 17:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ko su osobe sa fotografija koje su napale novinare i po čijem nalogu?

Nekadašnji ministar spoljnih poslova Srbije i predsednički kandidat Vuk Jeremić izjavio je danas da je, ako je Srbija pravna država, neophodno da javnost što pre sazna ko su osobe sa fotografija koje fizički maltretiraju novinare i građane na dan polaganja predsedničke zakletve Aleksandra Vučića i da je neophodno saznati po čijem nalogu su to radili.

"Smatram da je za svaku osudu ponašanje nepoznatih i neovlašćenih lica tokom trajanja polaganja zakletve Aleksandra >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << Vučića, a što se jasno vidi na fotografijama koje su objavili dnevni listovi 'Kurir' i 'Danas'. Ne samo da je neprihvatljivo to što predstavnicima medija na javnom mestu nije dozvoljeno da neometano rade svoj posao, već su i građani, koji su na miran i demokratski način želeli da iskažu svoj protest, brutalno sprečeni da dođu na plato ispred Skupštine Srbije", izjavio je Jeremić za agenciju Beta.

Fotografije koje su se pojavile u javnosti, a na kojima se jasno vidi da je tokom polaganja zakletve Aleksandra Vučića bilo i fizičkih napada na novinare, nedvosmisleno ukazuju da su Srpska napredna stranka i njeni batinaški odredi spremni da se i fizički obračunaju sa svima koji misle drugačije, saopštio je Pokret slobodnih građana Saše Jankovića.

"Režim je najpre u Savamali udavio državu, potopio sve zakone, a sada pokušava i fizički da davi novinare koji ne rade za glasila vladajuće stranke", navodi se u saopštenju. Pokret slobodnih građana poziva sva novinarska udruženja i međunarodne organizacije da stanu u odbranu slobode mišljenja i govora, u odbranu svih vrednosti koje vlast Aleksandra Vučića pokušava da zatre na sve načine, pa i primenom sile.

Dnevni listovi Danas i Kurir objavili su u današnjim izdanjima fotografije za koje tvrde da dokazuju nasilje nad pristalicama opozicije i medijima ispred Skupštine Srbije u centru Beograda, na dan kada je predsednik Aleksandar Vučić polagao zakletvu. 

Ta dva dnevnika objavili su na naslovnim stranama fotografije koje pokazuju nasilje nad pristalicom neformalne grupe "Protiv diktature" Markom Radosavljevićem, novinarkom Danasa Lidijom Valtner i Milutinom Markovićem, fotoreporterom državne novinske agencije Tanjug, koja i dalje radi iako je odlukom Vlade Srbije ukinuta pre godinu i po dana.

Na fotografijama se vidi da njih na grub način sa skupa ispred parlamenta odvode neidentifikovani muškarci, krupne građe, sa kratkim frizurama i naočarima za sunce, a listovi tvrde da se sve odigralo u prisustvu policije koja nije reagovala.

Događaj se desio 31. maja, u centru Beograda, kada su pristalice opozicije pokušale da se okupe ispred parlamenta da bi protestovali protiv Vučićevog stupanja na dužnost predsednika, na istom mestu gde se održavao miting podrške Srpske napredne stranke. Napad se dogodio u trenutku kada je novinarka Danasa uzimala izjavu od jednog opozicionara.

Autor: Beta/021

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.