Izvor: Radio 021, 15.Jul.2019, 21:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ko može da prisustvuje finalu Vimbldona

Milijardama gledalaca vimbldonskog finala u svim delovima sveta čini se da meč godine na Centralnom terenu mogu da gledaju samo aristokrate, bogataši, poznate ličnosti i pokoji akreditovani novinar.

Malo ko zna da postoji način da uživo gledate teniske asove i usput pomognete najsiromašnijima u Britaniji.

Da biste ušli u vimbldonski kompleks, potrebno je da imate samo osam funti i dosta vremena, jer se satima čeka u redu. Karta za prvi teren košta samo 33 funte >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << i uz nju, kao i kartu za ulazak u kompleks, dobijate i radio-predajnik kako biste mogli da slušate zvanični komentar svih mečeva. Ali ako želite da uđete na Centralni teren, morate da znate jednu tajnu, otkriva RTS.

"Preprodaja karata je deo vimbldonske tradicije od 1956. godine. Kada neko napusti jedan od glavnih terena, mi skeniramo te karte i puštamo ih u preprodaju na ovim šalterima po niskoj ceni za ljude koji imaju samo dnevne karte za vimbldonski kompleks. Naši navijači su vredni i odani i čekaju u redu celu noć. Puštamo ih u kompleks u 10.30, gde formiraju novi red ispred ove kućice. U tri sata posle podne puštamo karte u preprodaju", kaže za RTS Urlika Hogberg, menadžerka preprodaje karata Sveengleskog teniskog kluba u Vimbldonu.

Karte za Centralni teren nikada nisu u slobodnoj prodaji. Da biste stekli pravo da ih kupite, morate uneti svoje ime u vimbldonsku Božićnu lutriju. Samo izvučena imena mogu da sednu na Centralni teren. Međutim, veliki broj korporacija i sponzora ima svoje karte. Diplomatski kor ima pravo na svoje. Novinari uz određene akreditacije takođe mogu da gledaju finale. Zato je za običan svet preprodaja jedini način da uživo prate istorijske teniske mečeve.

"Celokupan prihod namenjen je vimbldonskoj fondaciji – dobrotvornom društvu Kluba. Od 1956. godine sakupili smo tri i po miliona funti. Prošle godine sakupili smo oko 350.000 funti. Prihod koji sakupimo tokom dve nedelje dopunjava jedan od glavnih snabdevača vimbldonskog turnira sa oko 170.000 funti. Do sada smo prikupili oko 255.000 funti i ako tome dodate još 170.000, stižemo do prilične svote", kaže Hogbergova.

Preprodaja karata ne koristi samo ljubiteljima tenisa.

"Novac odlazi na više adresa. Deo ide lokalnim dobrotvornim organizacijama, dakle, zajednici u Vimbldonu, opštinama Vandsvort i Merton. Deo uplaćujemo vatrogascima, mornarici i vojsci. Deo odlazi udruženjima, koja se prijave određene godine. Dakle, pomoć se uplaćuje širokom spektru organizacija, kako bi našao novi dom i pomogao ljudima da žive bolje", rekla je Hogbergova.

Ukratko, uz malo sreće i strpljenja možete gledati finale na Centralnom terenu za samo 15 funti. Ova kućica na Vimbldonu jedna je od najbolje čuvanih tajni najvećeg teniskog turnira sveta.

Autor: RTS

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.