Izvor: Luftika.rs, 01.Jul.2022, 15:54

Ko je kriv za probleme u snabdevanju Novog Sada vodom – načelnik ili gradonačelnik?

Predsednik Gradskog odbora Narodne stranke za Novi Sad Borislav Novaković reagovao je na izjavu gradonačelnika Miloša Vučevića da je „prethodnih dana bilo pokušaja diverzije vodosnabdevanja u Novom Sadu“.
Vučević je u svom obraćanju naglasio da su o tome „obavešteni Bezbednosno-informativna agencija i policija“, međutim Novaković upozorava javnost da gradonačelnik Vučević skreće pažnju javnosti  sa sopstvene odgovornosti.
Novaković ukazuje na tri činjenice >> Pročitaj celu vest na sajtu Luftika.rs << koje, prema njegovim rečima, gradonačelnik prećutkuje.
“Prvo, nije prvi put da se Bezbednosno-informativna agencija, od strane predstavnika aktuelne vlasti, poziva da radi ono što nije njen posao. Od klizišta u Grdeličkoj klisuri do problema vodosnabdevanja Novog Sada, uporno se poziva BIA, da rešava probleme koji nisu u njenoj nadležnosti”, navodi predsednik novosadskog odbora Narodne stranke i u nastavku objašnjava zašto tako misli.
“Samo zato da bi se profesionalni propusti, aljkavost i javašluk aktuelnih vlasti zataškao, a ceo ‘slučaj’ prikazao kao ‘diverzija’ i namerni incident onih koji ne misle dobro našoj državi. Osnovni zadatak BIA je da štiti bezbednost Republike Srbije, a ne da istražuje probleme vodosnabdevanja Novog Sada. Ako postoji osnovana sumnja da neko namerno sabotira uredno snabdevanje vodom grada Novog Sada – to je posao policije i tužilaštva, a ne BIA-e”, objašnjava Novaković.
Druga činjenica tiče se uvećanja broja stanovnika Novog Sada koje ne prati modernizacija i sistemsko rešenje vodosnabdevanja.
“Punih deset godina ne postoji  osmišljeno i plansko investiranje, kako bi se vodosnabdevanja Novog Sada učinilo kvalitetnim i stabilnim. Postojeći kapaciteti su projektovani i građeni u vreme kada je Novi Sad imao oko 300.000 hiljada stanovnika. U Novom Sadu trenutno živi preko 500.000 hiljada stanovnika, sa daljim trendom uvećanja. U vremenu koje je ostalo iza nas trebalo je revitalizovati stare bunare, graditi nove bunare sirove vode i investirati u novu fabriku vode”, kaže Novaković i dodaje:
“Dakle, trebalo je povećati kapacitete pitke vode , koji će uvažiti ne samo činjenicu da naš grad postao polumilionski, nego i pratiti projekciju demografa koji predviđaju da će za 20 godina u Novom Sadu živeti preko 700.000 stanovnika. Sve to nije rađeno i zato danas Novi Sad nema dovoljno pitke vode.”
Kao treću činjenicu, on navodi da su stari kapaciteti dotrajali i oskudni, a da novi rezervoari na sremskoj strani nisu sagrađeni.
“U tzv. ‘vršnim’ periodima, kada se troši najviše vode, a to su po pravilu jul i avgust mesec, kada u dugom nizu dana temperatura ne pada ispod 30 stepeni, neophodno je aktivirati rezervoar vode na Mišeluku. Nažalost, kapaciteti vode na Mišeluku, u kom se voda preko noći akumulira, da bi preko dana bila potisnuta u vodovodni sistem, već odavno nisu dovoljni za elementarne potrebe u letnjim mesecima”, navodi se u saopštenju koje je potpisao Borislav Novaković.
Na kraju, Novaković zaključuje da “svi navedeni problemi nemaju veze sa BIA” i da “nema potrebe da Miloš Vučević izigrava komunalnog Iliju Čvorovića” jer je “reč o očitim propustima čelnika gradske vlasti”.
U maniru opozicionog delovanja, on gradonačelnika optužuje da bi konačno, “za promenu mogao da radi posao za koji je plaćen”.
“Snabdevanje vodom Novog Sada, osnovna je i najvažnija komunalna delatnost. Ovako skandalozno urušavanje komunalnog sistema je nezabeleženo u bližoj prošlosti našeg grada i iznova aktuelizuje potrebu raspisivanja vanrednih lokalnih izbora, jer ova gradska uprava demonstrira amaterizam i potpuno odsustvo zanatskog poznavanja upravljanja gradom”, navodi Novaković u saopštenju i samouvereno poručuje:
“Politička logika je surovo jasna: što duže budu izbegavali izbore, poraz SNS -a će biti ubedljiviji.“
Gradonačelnik Novog Sada za nestanak vode krivi Novosađane, hakere i diverzante

Nastavak na Luftika.rs...






Povezane vesti

U toku istraga zbog NAPADA NA NOVOSADSKI VODOVOD

Izvor: Blic, 01.Jul.2022

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević saopštio je da je potrošnja vode ovih dana u Novom Sadu enormno povećana i da je vodosnabdevanje gotovo na ivici izdržljivosti te da je prethodnih dana bilo i pokušaja diverzije vodosnabdevanja.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Luftika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Luftika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.