Književno veče posvećeno Dubravki Ugrešić u četvrtak u CK13

Izvor: Radio 021, 09.Maj.2018, 19:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Književno veče posvećeno Dubravki Ugrešić u četvrtak u CK13

Književno veče pod nazivom "Autorka nije prisutna: Dubravka Ugrešić" održaće se u četvrtak, 10. maja u Omladinskom centru CK13.

Svi zainteresovani biće u prilici da uživaju u odlomcima iz romana Dubravke Ugrešić, jedne od najvećih jugoslovenskih spisateljica. Čitaće se odlomke iz knjiga "Forsiranje romana-reke", "Muzej bezuvjetne predaje" i "Ministarstvo boli".

Dubravka Ugrešić je rođena 1949. godine. Završila je komparativnu i rusku književnost u Zagrebu. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << Početkom devedesetih piše eseje protiv nacionalizma, rata i etničke mržnje (kasnije sakupljene u zbirci "Kultura laži"). Godine 1993. Dubravka Ugrešić napušta Hrvatsku i otada živi u inostranstvu, gde piše, predaje na američkim i evropskim univerzitetima i sarađuje sa evropskim novinama i časopisima.

Verovatno je najpoznatija po kratkom romanu "Štefica Cvek u raljama života", u kojem se postmodernistički, ironično i duhovito igra trivijalnom literaturom. Stalno preispitivanje prirode pisanja i književnosti, suprotstavljanje popularne kulture visokoj literaturi, kao i kasnije problematizovanje egzila i pitanja identiteta, najčešća su obeležja njenih romana. Knjige Dubravke Ugrešić prevedene su na gotovo sve evropske jezike i nagrađivane međunarodnim nagradama.

Ukoliko vremenski uslovi to dozvole, čitanje će biti organizovano u dvorištu Crne kuće, a ko bude želeo imaće priliku da i sam pročita odlomak po sopstvenom izboru.

Program će početi u 20 časova.

Autor: 021.rs

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.