Izvor: Luftika.rs, 21.Apr.2021, 12:07

Književna nagrada trajala dok neko nije izguglalo ime Jelena Lengold

Spisateljicu Jelenu Lengold krajem februara je žiri za nagradu “Miroslav Antić” obavestio da je ovogodišnji laureat za zbirku pesama “Mutni nagoveštaj kiše”, a kako posle nagradu nije i dobila, ocenjuje da je “jasno da se radi o spisku poželjnih i nepoželjnih pisaca”.
„Bio je kraj februara kada su mi redom preko telefona čestitali: Slađana Ilić, Bojan Vasić i predsednik žirija Miroslav Radonjić (stariji, jer postoje u Novom Sadu dvojica istog imena i zanimanja, pa >> Pročitaj celu vest na sajtu Luftika.rs << da ne bude zabune). Rekli su mi da sam ovogodišnji dobitnik ove lepe nagrade, za zbirku pesama ‘Mutni nagoveštaj kiše’“, napisala je Lengold u objavi na Frejsbuku.
KAKO SAM DOBILA, PA IZGUBILA, JEDNU KNJIŽEVNU NAGRADU
U KATAKOMBAMA PETROVARADINSKE TVRĐAVE
Bio je kraj februara…
Posted by Jelena Lengold on Monday, 19 April 2021

 
Dodala je da su joj takođe rekli da su odluku doneli jednoglasno i bez mnogo dvoumljenja.
„Najavili su mi da će se svečanost dodele održati sredinom marta. Pomenuli smo i mogućnost online uključenja (zbog epidemije). Ova nagrada se, inače, tradicionalno dodeljuje u Gradskoj kući Novog Sada u okviru manifestacije „Antićevi dani“ i do sada su je dobili brojni ugledni pesnici. Zato je razumljivo da sam se obradovala ovoj vesti“, navela je Lengold u svojoj objavi.
Međutim, nakon ovog poziva nastupio je jedan dugotrajni tajac, dodala je spisatejlica.
“U neformalnom razgovoru sa jednim od članova žirija saznala sam kasnije da se „tu desilo nešto čudno“ kada je žiri organizatorima saopštio moje ime, te da je manifestacija hitno odložena”, navodi.
Kako je ocenila, to što je manifestacija odložena, to nije neobično, jer su mnoge manifestacije u ovo pandemijsko vreme odložene.
„Odluka književnog žirija je ili opovrgnuta ili stavljena na led, verovatno do sledeće godine, kada će nagradu dobiti neko podoban… Više je nego jasno da se ovde radi o onom nevidljivom, a tako jasnom, spisku poželjnih i nepoželjnih pisaca. Moja se nagrada očigledno izgubila negde duboko u katakombama i podzemlju Petrovaradinske tvrđave. I tamo će verovatno i da ostane“, prenosi N1.
Kako je navela u objavi, politika se, po ko zna koji put, umešala u odluke kulture.
„Svesna sam da svojim javnim iskazivanjem zgađenosti nad svime što radi Aleksandar Vučić, kao i njegovi brojni novosadski epigoni, stavljam sebe na listu nepoželjnih. I nije mi žao zbog toga. Pitanje je časti biti na strani razuma, pravde i istine. Nagrade budu i prođu, a bruka traje doveka“, zaključila je.
KCNS: Prizemna politička propaganda Jelene Lengold Iz Kulturnog centra Novog Sada, koji je organizator događaja, kažu da nikada nisu dobili zvanično obaveštenje o laureatu.
“Ako je neko, privatno i nezvanično zvao Jelenu Lengold da je obavesti da je u užem krugu ili da je mogući laureat, to je učinio na svoju ruku i pre okončanja rada žirija što je nedopustiv propust. Odbor Antićevih dana i KCNS nemaju saznanja o završetku rada žirija niti o konačnoj odluci o laureatu te shodno tome nisu mogli ni na koji način da program Manifestacije odlažu iz političkih pobuda, kao ni da nagradu “dodeljuju pa oduzimaju” jer je nisu nikome ni dodelili” saopštavaju iz KCNS.
Kako dodaju, “objava pesnikinje Lengold o navodnom oduzimanju nagrade koja nije ni dodeljena predstavlja jeftin spin kako bi se privuklo malo medijske pažnje i ućario poneki politički poen”.
U zvaničnom saopštenju Kulturnog centra Novog Sada navodi se da će odluka o laureatu nagrade “Miroslav Antić” biti doneta u bliskoj budućnosti, a da su “sve teze Jelene Lengold o mučeništvu i nepodobnosti blago rečeno smešne”.
Exit ovog leta u Novom Sadu, ali ne za svakoga

Nastavak na Luftika.rs...






Povezane vesti

Lengold: Zvali su me i čestitali

Izvor: Danas, 21.Apr.2021

Manifestacija "Antićevi dani" odložena je iz čisto epidemioloških mera, organizatori nisu ni znali za predlog da Jelena Lengold bude ovogodišnji laureat u momentu donošenja odluke o odlaganju manifestacije, kategorični su u Kulturnom centru Novog Sada odgovarajući na navode same pesnikinje da...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Luftika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Luftika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.