Klimatske promene krive za odron

Izvor: Radio 021, 28.Avg.2017, 18:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Klimatske promene "krive" za odron

Švajcarska kancelarija za zaštitu životne sredine saopštila da su posledice klimatskih promena delimično odgovorne za odron u jugoistočnom švajcarskom selu.

Odron je pokrenut kada se veliki komad stene otcepio od alpske planine. Nestalo je osam ljudi.

Direktor Savezne kancelarije za životnu sredinu Mark Šardonan rekao je da Švajcarska mora da učini više da se pripremi za klimatske promene.

U saopštenju je ta kancelarija navela da je u Švajcarskoj >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << zabeležen prosečan rast temperature od dva stepena Celzijusa od kada je počelo vođenje podataka 1864, što je više nego duplo više od svetskog proseka za porast temperature od 0,9 stepeni. Kako se navodi, posledice klimatskih promena uključuju "urbana toplotna ostrva" u švajcarskim gradovima, lokalizovane nestašice vode i nestabilnost planinskih masiva kao onaj koji je napukao i podstakao odron u sredu u malom švajcarskom selu Bondo blizu italijanske granice.

Osmoro ljudi nestalo je posle odrona, oštećeno je nekoliko zgrada, a selo je evakuisano. Švajcarske vlasti su u subotu prekinule potragu za osam nestalih posle tog odrona.

Autor: B92

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.