Klemens: Odluka o kandidaturi u narednih nekoliko meseci

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Dec.2008, 19:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Klemens: Odluka o kandidaturi u narednih nekoliko meseci

NOVI SAD - Austrijski ambasador Klemens Koja izjavio je danas u Novom Sadu da će u narednih nekoliko meseci biti odlučeno da li će Srbiji dobiti status države kandidata za pridruživanje Evropskoj uniji .

"U svakom slučaju, biće dosta posla sa obe strane, ali sam optimista i mislim da će već sledeće godine biti postignut dogovor o ukidanju viza za građane Srbije", kazao je Koja na skupu "Srbija u procesu evropskih integracija", održanom u Gradskoj >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << kući, u prisustvu predstavnika republičkih, gradskih i pokrajinskih vlasti.

Koja je dodao da se podrška zemalja EU Srbiji u procesu evropskih integracija nije promenila i da je veoma važno što je potpisan sporazum o stabilizaciji i pridruživanju.

On je podsetio da je u celom preocesu evropskih integracija, saradnja sa Haškim tribunalom jedna od najvažnijih stvari i da se na taj način svih 27 zemalja članica moraju ubediti da je Srbija spremna za evropske integracije.

Direktorka Kancelarije Vlade Srbije za evropske integracije Milica Delević kazala je da je to jedan u nizu skupova koji organizuju ta institucija i Evropski pokret u Srbiji, kao podršku informisanosti građana i onih koji odlučuju na lokalnom nivou o procesu evropskih integracija.

Dodala je da Srbiju od 1. januara očekuje primena privremenog trgovinskog sporazuma koji je potpisan zajedno sa Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju.

"Nadam se da će godina koja je pred nama, biti godina važnih tehničkih pitanja koja se tiču sprovođenja sporazuma i našeg kretanja ka beloj Šengenskoj listi, a ne velikih političkih pitanja kakva je bila godina iza nas", izjavila je Delević.

Čomić: Spor rad Skupštine mora da se popravi

Potpredsednica Skupštine Srbije Gordana Čomić kazala je da ocene da spor rad Skupštine i poteškoće oko usvajanja zakona utiču na proces evropskih integracija "moraju i mogu da se poprave".

"Moj stav je da služim narodu i da teme koje su sporne između opozicije i vladajuće većine oko procedura u Skupštini moramo raspraviti u formi dijaloga, a da se onda držimo dogovora koje postignemo", rekla je Čomić.

Egereši: Vojvodina promoter Srbije

Predsednik Skupštine Vojvodine Šandor Egereši kazao je da je Vojvodina promoter Srbije u evropskim integracijama i da tu poziciju treba ojačati.

Egereši je rekao da dalja decentralizacija i demokratizacija društva i sistema mora da utiče na to da i Vojvodina ima svoje ingerencije na tom putu.

Gradonačelnik Novog Sada Igor Pavličić je izjavio da proces pridruživanja EU zahteva ozbiljne promene u svim oblastima društva.

On je najavio da će u okviru reforme gradske uprave biti oformljena Kancelarija za evropske integracije, čiji će osnovni zadatak biti izrada projekata sa kojima će grad aplicirati za sredstva iz pretpristupnih fondova EU.

Predsednik Skupštine grada Aleksandar Jovanović ocenio je da je važno da političke partije i građani imaju jasnu viziju i nedvosmislen stav oko želje da uđu u familiju evropskih zemalja.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ambasador optimistički o Srbiji

Izvor: B92, 15.Dec.2008

Novi Sad, Subotica -- Austrijski ambasador Klemens Koja izjavio je da će u narednih nekoliko meseci biti odlučeno da li će Srbiji dobiti status države kandidata za pridruživanje EU... "U svakom slučaju, biće dosta posla sa obe strane, ali sam optimista i mislim da će već sledeće godine biti...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.