Izvor: Radio 021, 23.Okt.2020, 16:54

Kisić Tepavčević: Samo jedna utakmica je važna - sa koronom

Trenutni broj potvrđenih slučajeva jeste veći nego na početku epidemije kada je bilo uvedeno vanredno stanje, kada su se tadašnje restriktivne mere pokazale ispravnim, ali sada je manji broj hospitalizacija u odnosu na potvrđene slučajeve, a veći su kapaciteti bolnica, rekla je na konfenenciji Kriznog štaba za novinare zamenica direktora Instituta Batut Darija Kisić Tepavčević.

Na pitanje zašto je sa manjim brojem zaraženih bilo uvedeno vanredno stanje, a sada imamo >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << crni rekord u broju registrovanih slučajeva, ona je navela da je na samom početku pandemije čitav svet bio prilično iznenađen intenzitetom ovog virusa i niko nije bio pripremljen za ovakvu vrstu bolesti koja se brzo širila.

"Mi smo jedna od zemalja u ovom delu Evrope gde je među poslednjima ušao virus, imali smo priliku da vidimo druga iskustva i plašila su nas iskustva iz Italije i Španije gde su kapaciteti bili premali da prime sve obolele, a najveća noćna mora svakog zdravstvenog radnika je da ne može da ukaže pomoć onome kome je potrebna", kazala je ona.

Kako je dodala, najveći problem je bila najstarija populacija i prioritet je bio da se deluje preventivno i spreči taj talas. "U tom trenutku su bile takve restrikcije i njima smo uspeli da sačuvamo najstarije do danas", naglasila je doktorka.

Prema njenim rečima, čitav svet je tako počeo da se priprema i svi su se nadali da neće biti potrebni svi ti kapaciteti za ovaj virus.

"Praveći paralelu sa drugim zaraznim bolestima, očekivalo se dosta od kolektivnog imuniteta.. u mnogim segmentima do danas virus nas je nekoliko puta demantovao. Pokazalo se ispravnim uvođenje takvih striktnih mera. Sada ako gledamo brojeve, to jeste veće nego u tom momentu, ali od potvrđenih slučajeva manji je broj hospitalizacija i fulminantnih oblika bolesti, i veći su kapaciteti bolnica", objasnila je.

Navela je i da je broj pacijenata na respiratorima prilično stabilan, bez obzira na povećan broj slučajeva zaražavanja. Kisić Tepavčecić je rekla da je 15 odsto hospitalizovanih od svih ukupno laboratorijski potvrđenih slučajeva, a da je oko 85 odsto svih slučajeva u uzrasnoj grupi do 60 godina.

Ona je navela i da u najvećem broju slučajeva virus ima blago ispoljavanje ili asimptomatski oblik, i da upravo zbog toga svi treba da poštuju mere. Pod najvećim rizikom je radno aktivno stanovništvo, navela je i dodala da nepoštovanje opštih preventivnih mera i povećan intenzitet kontakta sa većim brojem ljudi jeste rizično ponašanje.

"Uzor treba da nam budu naši najstariji sugrađani koji se najsavesnije ponašaju, kao i najmađi, koji idu u škole, i takođe se ponašaju odgovorno i savesno, čemu svedoči i to da je korona do sada u školama kontrolisana, a uglavnom se radilo o sporadičnim slučajevima zaražavanja", rekla je.

Što se tiče rizičnog ponašanja, niko od nas nije zaštićen, svi možemo da se inficiramo ako ne nosimo maske i u bliskom smo kontaktu sa većim brojem ljudi, navela je. Izjavila je i da je od 579 potvrđenih slučajeva infekcije korona virusom u Srbiji u protekla 24 sata, najveći broj njih sa teritorije glavnog grada gde je virus potvrđen kod 286 osoba.

Doktorka Marija Zdravković iz KBC Bežanijska kosa rekla je da je Srbija "svetla tačka na kovid mapi Evrope". "I trudimo se da tako ostane, iako nas sve brojke plaše", kazala je. Ona je navela da je u toj bolnici smešteno 155 pacijenata, od kojih najveći broj pacijenata ima srednje tešku sliku, a da je 15 pacijenata na intenzivnoj nezi.

"U junu smo postali kovid bolnica, u julu su to bile pneumonije koje su se brzo razvijale i brzo su pacijenti stizali do respiratora, dok je sada možda ohrabrujuće da ima manje tih brzih slučajeva koji slabo reaguju na terapije", dodala je.

Kisić Tepavčević je navela da se budno prati popunjenost kapaciteta bolnica i razmišlja unapred.

"Ako gledamo na dnevnom nivou svaki dan smo u plusu izmedu 20 i 40 bolničkih kreveta poslednjh desetak dana, više je primljeno nego otpušteno pacijenata. O popunjenosti zdravstvenog sistema se posebno vodi računa", kazala je.

Ona je rekla i da podaci o obolelima po gradovima postoje i biće učinjeno da oni budu dostupni.

"Ono što je sigurno je da smo, bez obzira na kolektivni imunitet, mnogo zaštićeniji nego što smo bili u martu ove godine. To jeste obećavajuće, ali preprano je zaključivati na osnovu ovih podataka", istakla je Kisić.

Na pitanje da li će uoči važnih utakmica koje predstoje u našoj zemlji, biti dozvoljen ograničen broj publike na stadionima, Kisić je navela da "imamo samo jednu važnu utakmicu u narednom periodu, a to je utakmica sa koronom".

"Jesmo bili odlučili da dozvolimo prisustvo na utakmicama, ali nisu se poštovale mere, na kome je krivica - ne ulazim u to, ali one se nisu poštovale. Vodilo se o svakom segmentu računa, čak je i prodaja karata bila onlajn, i ne želimo uopšte da dođemo u takvu vrstu rizika. Ni tada nije bio dozvoljen takav broj, tačno je bilo propisano koliki je dozvoljeni broj, ali željni smo takvih manifestacija, pokazalo se da je tako i takva vrsta okupljanja je zaista veliki faktor rizika", odgovorila je.

Ona je dodala i da se nada da će doći do slabljenja epidemije, pa će i mere moći da se popuste.

"U poslednja 24 sata su tri osobe preminule, to treba da zabrinjava. Jesmo se poželili normalnog života, ali bolje da se sada strpimo, da bismo mogli da što pre živimo kao ranije", zaključila je ona.

Autor: N1

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.