Izvor: Radio 021, 15.Okt.2019, 13:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kinezi ulažu u razvoj mladih robotičara sa FTN-a

Delegacija kineske kompanije "NetDragon" boravila je proteklih dana u Novom Sadu kako bi se upoznala sa razvojem Centra za veštačku inteligenciju, robotiku i obrazovne tehnologije osnovanog pri Fakultetu tehničkih nauka.

Planirano je da ovaj Centar bude oslonac najveće kineske gejming i ed-tech (education technologies) kompanije i njenog razvojnog centra koji će uskoro biti otvoren upravo u Novom Sadu.

Predsednik kompanije "NetDragon" Liu Dejian ocenjuje da >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << je veoma važno da budu prisutni u Novom Sadu i da učestvuju u razvoju mladih robotičara.

- Imamo veoma snažne programe za robotiku i želimo da radimo sa ovdašnjim studentima i nastavnim kadrom. Veštačka inteligencija postala je deo našeg svakodnevnog života i upravo je iz tog razloga važno da studenti kroz studije razvijaju svoja znanja i veštine - rekao je Dejian.

Centar će biti vezan za Departman za industrijsko inženjerstvo i menadžment, a Liu Dejian smatra da Srbija ima vrhunske naučnike iz oblasti robotike.

Direktor ovog Departmana Bojan Lalić veruje da će novoformiranim Centrom za veštačku inteligenciju, robotiku i obrazovne tehnologije uspeti da doprinesu tome da kineska kompanija dođe u Novi Sad sa svojim razvojnim timom.

- Centar ne samo da će ponuditi idealne uslove za rad studentima i naučnicima, već će omogućiti i prostor za otvaranje novih radnih mesta. Iskreno se nadam da ćemo u budućnosti i sami prodavati znanje širom sveta. Gospodin Dejian je već četvrti put u Novom Sadu zahvaljujući intezivnoj saradnji Instituta "Pojas i put" sa Kinom i smatram da je sada jako dobar trenutak da krenemo sa realizacijom zajedničkih planova - poručuje Lalić.

Predstavnici kompanije "NetDragon" boravili su inače u Srbiji na Četvrtoj Kina-CIEZ konferenciji o saradnji u inovacijama koja je održana u Beogradu i na kojoj je učestvovalo preko 300 kineskih predstavnika industrijskih parkova, poslovnih inkubatora, univerziteta, instituta, kompanija, investicionih fondova i statapova. Na konferenciji je usvojena deklaracija o saradnji u inovacijama i koja bi trebalo da utiče na prikaz Srbije kao zemlje koja ima inženjere sa kapacitetom da inoviraju.

Autor: 021.rs

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.