Izvor: Radio 021, 27.Jan.2019, 15:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kinezi klonirali genetski izmenjenog majmuna, istražuju poremećaje spavanja

Kineski naučnici klonirali su genetski izmenjenog makakija radi istraživanja poremećaja cirkadijalnog ritma koji se dovode u vezu s problemima sa spavanjem, depresijom i Alchajmerovom bolešću.

To je prvi put da je za potrebe biomedicinskog istraživanja genetski izmenjeni majmun bio izvor za više klonova. Klonovi su došli na svet u Institutu za neruonauku pri Kineskoj akademiji nauke u Šangaju.

Kao donator izabran je genetski izmenjeni majmun s najizraženijom >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << sklonošću poremećajima cirkadijalnog ritma. Iz ćelija vezivnog tkiva (fibroblasta) životinje uzgojeno je pet klonova, izvestila je kineska novinska agencija Xinhua, pozivajući se na naučni časopis "National science review".

Prema pisanju službenog lista "China daily", klonovi će omogućiti dalja istraživanja takvih zdravstvenih problema kod ljudi, koji danas spadaju među najveće izazove na području mentalnog zdravlja.

Klonirani majmuni već pokazuju znakove negativnog ponašanja, uključujući poremećaje spavanja, povišen nivo teskobe i oblike ponašanja slične šizofreniji.

Xinhua pak ističe da je program u skladu s međunarodnim etičkim standardima za istraživanja koja se sprovode na životinjama, dodajući da njegovu realizaciju nadzire panel za etiku.

Autor: Hina

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.