Izvor: Radio 021, 02.Dec.2018, 22:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kina gradi "koloniju veštačke inteligencije"

Kineski naučnici planiraju da izgrade baze u dubinama Južnog kineskog mora, a kojom bi upravljali roboti i sistemi veštačke inteligencije.

Baza bi mogla da bude prva "kolonija veštačke inteligencije" na svetu, a lokacija bi, kako se navodi, trebalo da se nađe na dubini između šest i 11 kilometara ispod površine mora.

Zamišljeno je da na bazi postoje dokovi kao u svemirskim stanicama, sa kojih bi robotske podmornice kretale u istraživačke misije.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 <<
Takve aktivnosti bi bile više nego korisne, budući da voda zauzima oko 70 odsto površine Zemlje, od čega je istraženo tek jedan odsto, i ti ponajviše zbog toga što čovek sve do sada nije imao adekvatnu opremu koja bi mu pomogla da se nosi sa teškim uslovima na velikim dubinama.

Upoznavanje sa stvarima koje se dešavaju na velikim dubinama od velikog je značaja i moglo bi da pomogne u razumevanju klimatskih promena, otkrivanju novih životinjskih i biljnih vrsta, čak i u pronalaženju novih lekova.

U tome bi značajno mogla da pomogne i nova AI kolonija, čija će izgradnja koštati oko 160 miliona dolara, da bi se ta investicija, kako tvrde naučnici, na kraju višestruko isplatila.

Autor: Nezavisne novine

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.