Kilogram junetine do 850 dinara, proizvođači krive državu

Izvor: Radio 021, 06.Okt.2018, 21:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kilogram junetine do 850 dinara, proizvođači krive državu

Cena junećeg mesa u srpskim maloprodajama sada iznosi između 800 i 850 dinara po kilogramu, što znači da je ovo meso za dva meseca poskupelo za više od 20 odsto.

Za povećanje cene, proizvođači prstom upiru u državu, koja je i pored nedostatka junadi u Srbiji, dogovorila izvoz ionako deficitarnog mesa.

Kada za kilogram junećeg buta date novčanicu od hiljadu dinara, dobićete tek 150 dinara kusura. Za taj novac, moguće je kupiti dva kilograma svinjetine i čak >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << tri pilećeg mesa. Zbog toga građani, uglavnom, kada vide cenu istaknutu na junetini, pored izloženog mesa jednostavno prođu.

Proizvođači mesa ne očekuju da će cene dalje rasti i kažu da su ovolike, jer nije moglo drugačije. Dok je građanima junetina skuplja za 20 odsto, mesarima je u nabavci poskupela gotovo za trećinu. Razlog - u Srbiji jednostavno nema dovoljno junadi.

"Mi s jedne strane cenom ne možemo biti konkurentni uvoznoj junetini iz Brazila i Argentine, koja je dosta jeftinija zbog izobilja hrane i velikih pašnjaka u tim državama. S druge stane, cena junetine u Srbiji počela je da raste sa povećanim izvozom ovog mesa u Tursku", kaže vlasnik Industrije mesa "Matijević" Petar Matijević za N1.

Upravo tako - država je, i pored činjenice da u Srbiji trenutno tovi tek 12.000 junadi, dogovorila izvoz 5.000 tona mesa u Tursku, a posle više decenija paketi srpske junetine krenuli su i u Kinu. Stručnjaci se pitaju - kojom logikom je neko odobrio takvu odluku?

"Dvanaest hiljada nije dovoljno ni za domaće potrebe. Trošimo samo tri do četiri kilograma junećeg mesa po stanovniku godišnje, odnosno, proizvodimo ukupno 75.000 tona junećeg mesa godišnje. Prema tome, za izvoz mi - nemamo", navodi član Odbora za selo SANU Branislav Gulan.

A imali smo. Početkom devedesetih u Srbiji je bilo deset puta više junadi, čije meso je izvoženo i na istok i na zapad. Potražnja za mesom nije opala ni danas, što znači da i pored razvijenog tržišta, srpski paori više ne žele da se bave tovom junadi. Država ih je, kaže Gulan, toliko puta prevarila u vezi sa otkupom da su digli ruke. "Potrebno je najpre da imaju garanciju da će moći da prodaju. Dosad nisu mogli da prodaju jer u bili ucenjivani i potcenjivani. Nisu mogli da prodaju i zato su se ispraznile staje", kaže Gulan.

Ukoliko bi loša agrarna politika koja je staje ispraznila bila zamenjena podsticajnijom, taj biznis bi kaže, vrlo brzo procvetao, a cene u maloprodaji bile daleko prihvatljivije. Da će se to i desiti - nije optimista.

Autor: N1

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.