Kazne za video-snimke kojima se veliča pijanstvo i bahatost u saobraćaju?

Izvor: Radio 021, 07.Apr.2016, 21:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kazne za video-snimke kojima se veliča pijanstvo i bahatost u saobraćaju?

Da li video-snimci brzih vožnji postavljeni na razne tipove društvenih mreža mogu biti predmet interesovanja tužilaštva i policije – aktuelna je polemika nadležnih i onih koji promovišu taj opasni avanturizam.

Njegovom popularizacijom, može se uticati na ostale učesnike u saobraćaju što može biti fatalno, posebno za mlade vozače. Stručnjaci napominju da policija i tužilaštvo u razvijenijim zemljama Evropske unije odmah reaguju, tako da je takvih snimaka >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << iz Evrope veoma malo. Njima se obično hvale balkanski narodi i Rusi.

"Obrenovačkim putem 250 kilometara na sat, a Ibarskom i 300", "Trka 'audija' i 'kavasakija'" – mogući su nazivi video-klipova koji su na domaćim portalima. U njima se veliča brzina i navodna veština bez ikakvog upozorenja i mladi koji tek ulaze u saobraćaj, podstiču na još luđe poteze.

Do sada su to činili anonimni pojedinci, ali odskora poznate ličnosti pozivaju da se oprobate u vožnji 300 na sat i to i u zemlji, ali i u inostranstvu.

Policije u Evropskoj uniji odavno imaju pregled šta se postavlja na društvene mreže, tako da oni koji misle da je u Nemačkoj dozvoljeno da se auto-putem vozi 290 kilometara na sat, mogu uskoro biti iznenađeni kada ih na nekom graničnom prelazu sačekaju poternica i visoka kazna.

"Policija i tužilaštvo imaju svoje naloge na Tviteru i Fejsbuku i preko toga prate kako se ponašaju učesnici u saobraćaju i na osnovu toga reaguju protiv onih koje pozivaju na nezakonito ponašanje i preduzimaju određene mere", kaže Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja.

Na našim mrežama dominiraju vozači motora koji obaraju brzinske rekorde i upućuju izazove mlađim i neiskusnijim kolegama. Vidljivost je ovde mala jer se prekršioci kriju iza kaciga i oznaka na motoru, ali su posledice fatalne.

"To kačenje video-klipova će verovatno sutra nekog dovesti u opasnost. Neka porodica će možda izgubiti dete. To je jako sebično. Zato pre nego što se tako nešto postavi treba dobro da se razmisli. To svako podleže moralnoj odgovornosti, a sigurno i krivičnoj", upozorava predsednik Asocijacije za bezbednost motociklista Vladimir Jeftić.

I naše tužilaštvo trebalo bi da reaguje na takve pojave, kažu u Asocijaciji za motocikliste i dodaju da treba posebno obraditi video-snimke kojima se veliča pijanstvo i bahatost u saobraćaju.

Toliko ima snimaka na društvenim mrežama, a naročito u toku letnje sezone, da se pojednici i ne kriju od kamere, a najnoviji javni poziv da se uživa u brzinama iznad 250 kilometara na sat koji dolazi preko tabloida samo je opomena da se nešto hitno mora promeniti.

Autor: RTS

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.