Kazne u SPC zbog odbrane Darvina

Izvor: Radio 021, 06.Jun.2017, 22:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kazne u SPC zbog odbrane Darvina

Zaposleni na Bogoslavskom fakultetu u Beogradu ubuduće neće moći da bez "posebnog arhijerejskog blagoslova" nastupaju javno i na bilo koji način učestvuju u sredstvima javnog informisanja.

Obaveštenje o tome Dekanatu, odnosno profesorskom kolegijumu i svim zaposlenima na toj visokoškolskoj obrazovnoj ustanovi uputio je patrijarh Irinej. Protiv onih koji prekrše ovo pravilo će, kako je najavljeno, biti pokrenut crkveno-disciplinski postupak.

Podsećamo da se povodom >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << peticije protiv izučavanja Darvinove teorije evolucije oglasio jedan broj nastavnika i saradnika Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta Univerziteta u Beogradu ocenivši da u "programu nastave biologije, na svim obrazovnim nivoima, ne postoji ništa što bi trenutno moglo da zameni teoriju evolucije".

Kako pišu Novosti, ta grupa profesora i asistenata kažnjena je zbog potpisivanja javnog apela. Odlukom patrijarha Irineja, njima je uskraćena parohijska služba, a oduzete su im i druge funkcije u radnim telima i medijima Srpske patrijaršije.

- Patrijarh Irinej i pojedine uticajne vladike smatraju da je grupa nastavnika predvođenih vladikom zapadnoameričkim Maksimom napravila grešku objavljivanjem javnog apela o teoriji evolucije. Njihovi stavovi uglavnom nisu sporni, ali im je zamereno to što nisu dovoljno vodili računa o širem kontekstu ove rasprave u javnosti i mogućoj kompromitaciji Crkve - kaže sagovornik lista iz Patrijaršije SPC.

Darvinova teorija bila je tema i poslednjeg Svetog arhijerejskog sabora SPC, nakon kojeg je saopšteno da su arhijereji razmatrali "izlišan i u suštini besmislen problem, a reč je o uplitanju grupe nastavnika i asistenata Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta u Beogradu u javnu raspravu o Darvinovoj teoriji evolucije".

Autor: Tanjug, Novosti

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.