Izvor: Luftika.rs, 04.Jan.2022, 12:20

Kasirka iz Maksija progovorila o sramnom tretmanu i ocenjivanju od strane šefova

Nakon što su Udruženi sindikati Srbije “Sloga” pozvali građane Srbije na bojkot kupovine u prodavnicama “Deleze Srbija”, u čijem vlasništvu su Maxi, Tempo i Shop & Go, a poziv je usledio nakon odluke da se kasirima od 1. januara obračunavaju zarade u skladu sa najnižim stepenom obrazovanja, veliki broj radnika progovorio je o svom iskustvu u pomenutim objektima.
Jedna radnica ističe za portal Nova.rs da ovakvom sramnom tretmanu od strane poslodavca nisu izloženi samo kasiri >> Pročitaj celu vest na sajtu Luftika.rs << već svi fizički radnici – zaposleni u magacinu, na delikatesu, u pekari…
– Nisam mogla da izdržim, a da vam se ne obratim u vezi sramotne priče u vezi „velikog“ Delhaize-a. Naime, u pomenutoj firmi radim već 5 godina bez načina da razvijem svoju karijeru iako, po mom skromnom mišljenju, to zaslužujem. Živim i radim u malom gradu, malih mogućnosti gde je i ovaj posao kasira premija. U takvoj sredini, gde se svako međusobno zna, na mesto šefa, koordinatora ili administratora može se doći samo ako je tvoj neko već zaposlen tu i taj lanac ne može da se prekine – kaže u pismu za pomenuti portal jedna radnica, koja je insistirala na anonimnosti zbog straha da će snositi posledice.
Ističe da se u firmi na krajnje skaradni način radnici ocenjuju, te da radnici nemaju apsolutno nikakvu mogućnost da pokažu svoje znanje.
– Pored ugovora koje smo morali da potpišemo takođe smo i ocenjivani od strane šefova da bi oni dobili krajnji rezultat “PRODAVAC 1” i “PRODAVAC 2”. Razlika u plati je velika. Naravno, možete misliti kakav je to tip ocenjivanja, bez mogućnosti da pokažeš svoje znanje. Gledalo se ko je čiji rođak, ko najviše informacija prenosi, i kome mora da se da bolji ugovor. I tako mi “dvojke” opet izvisismo za našu šansu. Inače, nisu samo kasiri prijavljeni na nivo osnovne skole već i svi ostali fizički radnici (magacin, delikates, pekara…) – ističe ova žena.
Delez odgovorio sindikatima Nakon što je Udruženi sindikat Srbije “Sloga” pozvao građane da ne kupuju u prodavnicama Maksi, Tempo i Shop & Go zbog sramne odluke da se kasirima od 1. januara ove godine obračunavaju zarade u skladu sa najnižim stepenom obrazovanja, osnovnom školom, zvaničnim saoipštenjem oglasila se kompanija “Delez Srbija”, a njihov odgovor sindikatu, prenosimo u celosti.
„Sve operativne pozicije u maloprodaji u našem sistemu će od 1.januara 2022.godine imati više zarade, a na taj način i 95 odsto kolega u prodavnicama viša primanja.
Najveći broj naših kolega iz maloprodaje, i to čak 95 odsto njih, će nakon 1.januara 2022. godine imati više zarade, a promena zahtevane minimalne stručne spreme za poziciju prodavac, koja je obuvaćena novim Aneksom ugovora o radu ne utiče niti na zarade, niti na doprinose koji se plaćaju za penzijsko i invalidsko osiguranje.
Na promenu zarada u sistemu utiču promena nivoa odgovornosti i / ili promena pozicije zaposlenog.
Dodatno, evaluacija radnog učinka i performansi koju je sprovela kompanija je pokazala i da se 35 odsto kolega u maloprodaji dodatno ističe i njima je ovim Aneksom regulisano još jedno povećanje zarade koje će nastupiti od 1.juna 2022.godine.
Kompanija je u 2022. godini opredelila značajna sredstva kojima će tokom godine uticati na benefite i zadovoljstvo zaposlenih u sistemu maloprodaje.
Navedena izmena zahtevane minimalne stručne spreme isključivo ima za cilj povećanje obima zaposlenosti i mogućnost prijave većeg broja kandidata na poziciju prodavca, a u skladu je sa novim operativnim modelom kompanije i sistematizacijom radnih mesta.
Za sve naše zaposlene koji poseduju više nivoe stručne spreme, prava iz radnog odnosa i kompenzacije nisu ni na koji način ugroženi promenom minimalno zahtevane stručne spreme.
Takođe, prednost svih zaposlenih sa višim nivoom stručne spreme od zahtevane za poziciju prodavca, ogleda se u mogućnosti napredovanja unutar kompanije, na odgovornije i rukovodeće pozicije gde je viši nivo stručne spreme zahtevan kao uslov, a sve u skladu sa karijernim planom u našim prodavnicama.
Novom sistematizacijom radnih mesta kompanija želi da utiče na veći odziv kandidata koji žele da rade u trgovini, a koji će proći sve potrebne obuke počevši od uvodnog treninga, preko programa obuka za praktičan rad na mestu prodavca, do stručnog osposobljavanja i prekvalifikacija organizovanih od strane kompanije”, zaključuje se u saopštenju.
Podsetimo, „Udruženi sindikati Srbije “Sloga” pozvali su građane Srbije na bojkot kupovine u prodavnicama Maksi, Tempo i Shop & Go zbog sramne odluke da se kasirima od 1. januara ove godine obračunavaju zarade u skladu sa najnižim stepenom obrazovanja, osnovnom školom.
“Zato pozivamo sve građane Srbije da u narednom periodu, posebno uoči Božićnog praznika ne kupuju u prodavnicama sistema “Deleze Srbija” i solidarišu se radnicima kojima se smanjilo pravo na uvećanje minimalne zarade koja je mala, mizerna i ponižavajuće bedna.
Ujedno, odbacujemo sa prezirom tvrdnje belgijske kompanije da “promena stručne spreme ni na koji način neće uticati na promenu zarade”, jer i potpuni ekonomski laik vidi da će im sa novim obračunom zarada plata ostati u visini prošlogodišnjeg minimalca”, rečeno je u saopštenju “Sloge”.
Sindikat “Sloga” poziva na bojkot Maksija zbog sramne odluke da kasirima smanji plate

Nastavak na Luftika.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Luftika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Luftika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.