Izvor: Radio 021, 22.Jul.2019, 20:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Karticom se najčešće plaća hrana u Srbiji

Građani Srbije najčešće koriste debitnu karticu za kupovinu hrane (52 odsto), benzina (32 odsto) i odeće (31 odsto).

Korišćenje kreditnih kartica za njih predstavlja pogodan način za dobijanje dodatnih sredstava ili otplaćivanje na rate, prilikom kupovine odeće (32%), hrane (36%) i nameštaja i kućnih aparata (32%), pokazalo je MasterIndex istraživanje.

"Rezultati MasterIndex istraživanja pokazali su da su građani prihvatili tehnološka rešenja koja >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << plaćanja karticama nude, s obzirom na to da 70 odsto koristi beskontaktna plaćanja na različitim mestima, dok više od polovine korisnika plaća beskontaktno prilikom svakodnevne kupovine robe široke potrošnje", izjavila je Jelena Ristić, menadžerka za tržišta Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine u kompaniji Mastercard.

Najnoviji rezultati ovog istraživanja pokazali su da osam od 10 korisnika kartica u Srbiji poseduje debitnu karticu, dok 40% korisnika poseduje kreditnu karticu, a čak jedna petina poseduje obe kartice. Beskontakno plaćanje je najpogodniji metod plaćanja za iznose do 3.000 dinara, dok svaki peti korisnik ceni ovu pogodnost i za iznose preko ove sume, navodi se u saopštenju Mastercard.

MasterIndex Srbija je godišnja studija finansijskih potreba i navika aktivnih korisnika kartica u Srbiji. U poslednjoj deceniji upotreba beskontaktnog plaćanja u Srbiji beleži značajan rast. Povećanje u upotrebi i obimu beskontaktnog plaćanja protekle godine u Srbiji pokazuje rast čak iznad evropskog proseka koji iznosi 97 odsto.

U prethodnoj godini zabeleženo je povećanje broja beskontaktnih transakcija za neverovatnih 154 odsto, što ukazuje na činjenicu da su korisnici kartica u Srbiji spremni da naprave sledeći korak ka modernoj, digitalnoj budućnosti plaćanja. 

Istraživanje je pokazalo da dve trećine ispitanika koristi svoju karticu bar jednom nedeljno, prenosi Nova ekonomija.

Na izbor kartice za koju će se potrošači u Srbiji opredeliti utiče nekoliko faktora – prvenstveno je to pokrivenost mreže bankomata (40%), zatim dodatne pogodnosti kao što su odložena plaćanja ili dopunske polise osiguranja (22% ispitanika), dobra reputacija banke izdavaoca (19%), i multifunkcionalnost kartice, mogućnost standardnog i beskontaktnog plaćanja, onlajn i oflajn (19%). Poželjni podsticaji zbog kojih se potrošači opredeljuju za upotrebu kartica su popusti trgovaca (53%), mogućnost podizanja gotovine na prodajnim mestima (32%) i promotivne kamatne stope i nagrade (19%).

Autor: Nova ekonomija

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.