Izvor: Radio 021, 02.Jul.2019, 19:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Karikaturista tvrdi da je ostao bez posla zbog karikature Trampa

Karikatura američkog predsednika Donalda Trampa kako igra golf preko tela dva udavljena migranta postala je viralna na društvenim mrežama prošle srede, a dva dana kasnije, njenog autora Mišela d'Adera sačekao je otkaz u izdavačkoj kući u Nju Brunsviku u Kanadi.

D'Aderova karikatura prikazuje Trampa kako pita dvoje mrtvih migranata: "Da li mogu ovuda da igram". Ona predstavlja aluziju na fotografiju Oskara Alberta Martineza i njegove ćerke stare samo 23 meseca, kako leže >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << udavljeni u reci Rio Grande, koju su pokušali da pređu kako bi ušli u SAD.

"Usponi i padovi karikature. Danas sam otpušten iz svih novina u Nju Brunsviku", napisao je D'Ader na Tviteru. Kasnije je pojasnio da je ugovorom o delu bio angažovan u izdavačkoj kompaniji Brunsvik Njuz Inc i da nije zaposleni koji može biti otpušten.

Kompanija je potvrdila da je raskinula ugovor sa D'Aderom i dodala da je potpuno nekorektno tvrditi da je to zbog karikature Trampa. Kažu da D’Ader karikaturu Trampa nikada nije ponudio kompaniji, a da su oni još ranije rešili da angažuju drugog crtača, koji je trenutno popularan među čitaocima. "Pregovori su trajali nedeljama", saopštili su iz izdavačke kuće.

U tvitu koji je objavio Ader kaže da crtež Trampa nikada nije ponudio izdavačkoj kući iz staha da će biti otpušten. Za CNN je objasnio da je karikatura 29. juna objavljena u listu Kronikl Heraldu iz Halifaksa, pošto je prethodno postala viralna na društvenim mrežama.

Dodaje da zbog načina raskida ugovora ima razloga da misli da je uzrok tome karikatura Trampa i ističe da mu iz izdavačke kuće nije dato nikakvo objašnjenje, iako ga je zahtevao.

Autor: CNN

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.