Izvor: Radio 021, 12.Nov.2018, 18:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Karikature Petričića i Koraksa uklonjene iz biblioteke u Lazarevcu

Lokalne vlasti u Lazarevcu naredile su uklanjanje karikatura Dušana Petričića i Predraga Koraksića iz prostorija biblioteke "Dimitrije Tucović", koje su bile postavljene u okviru izložbe "Karikature od naših života", saopštio je pokret Novi optimizam.

Izložbu su organizovali, kako se dodaje u saopštenju, biblioteka i udruženje "Novi Optimizam" u okviru obeležavanja 9. novembra, kao Svetskog dana borbe protiv fašizma i antisemitizma.

"Funkcionerima vladajuće >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << stranke očigledno je zasmetalo to što se veliki broj Lazarevčana već u petak okupio u biblioteci, kako bi prisustvovali prvom danu izložbe i tribini "Koja je tvoja crvena linija?", na kojoj su, osim dvojice naših najpoznatijih karikaturista, govorili i pisac Filip David i reditelj Goran Marković. Nažalost, izložba nije dočekala ni prvi sledeći radni dan. Na ovaj način se zapravo pokazalo da je tačno sve ono na šta su učesnici tribine i ukazivali- sve veća fašizacija društva, zloupotreba vlasti i potiranje elementarnih ljudskih prava", navodi se u saopštenju.

"Novi optimizam" dodaje da će, sa svojim saradnicima, nastaviti da organizuje događaje širom Srbije i da će na taj način podstaći ljude na aktivizam, postavljajući upravo to pitanje koje postavlja i sada - koja je tvoja crvena linija?

Koraksove karikature bile su predmet kritike vlasti i pre nekoliko dana.

Podsetimo, na naslovnicu lista Danas u petak, na kojoj je karikatura na kojoj Adolf Hitler i šef njegove nacističke propagande Jozef Gebels drže u naručju poslanike Srpske napredne stranke Aleksandra Martinovića i Vladimira Orlića, reagovalo je Ministarstvo kulture i karikaturu ocenilo kao neprimerenu. Isto to Ministarstvo, na primer nije reagovalo kada su novinari bili na meti teških optužbi i kritika poslanika SNS za govornicom parlamenta, niti kada je na naslovnoj strani "Ilustrovane politike" upućen poziv na linč nezavisnih medija.

Odmah potom, stigle su i druge brojne reakcije, od Igora Mirovića, predsednika Pokrajinske vlade, do Aleksandra Martinovića, gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića, zamenika gradonačelnika Beograda Gorana Vesića, prorežimskih tabloida. Reakcija predsednika Vučića bila je - da je to demokratija u Srbiji. "To je najvažnije da postoji, ili što bi oni rekli – diktatura na nivou u kojoj predsednika poredite sa Hitlerom", prokomentarisao je Vučić.

Inače, karikatura je bila odgovor, kako su rekli u Danasu, na to što je šef poslaničke grupe SNS-a Aleksandar Martinović je u utorak, 6. novembra, u Skupštini Srbije optužio dnevni list Danas da vodi "harangu protiv SNS i nedužnih ljudi", koja je "nezabeležena još od vremena Gebelsa i Adolfa Hitlera", a njegov zamenik Vladimir Orlić je taj dnevni list nazvao "Danasoid", a za novinare tog lista rekao da su "sramota za srpsko novinarstvo".

Autor: 021, N1

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Karikature Petričića i Koraksa nepoželjne u Lazarevcu

Izvor: B92, 12.Nov.2018

Lokalne vlasti u Lazarevcu naredile su uklanjanje karikatura Dušana Petričića i Predraga Koraksića Koraksa iz prostorija biblioteke "Dimitrije Tucović"...One su bile postavljene na izložbi "Karikature od naših života", saopštilo je udruženje "Novi optimizam"...Izložbu su organizovali biblioteka...

Nastavak na B92...

Bulatović: Nije slučajna karikatura, srljamo u diktaturu

Izvor: N1 televizija, 13.Nov.2018, 10:42

Uklanjanje karikatura Dušana Petričića i Predraga Koraksića sa izložbe u Lazarevcu govori "da smo u velikom problemu", kaže predsednik Zelene ekološke partije - Zeleni Dejan Bulatović. Nije problem samo karikatura, problem je što narod ne reaguje, problem je sloboda mišljenja koja je ugrožena...

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.