Kapitacija - novi način plaćanja u zdravstvu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Jan.2009, 13:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kapitacija - novi način plaćanja u zdravstvu

NOVI SAD - Bliže se rokovi za primenu kapitacije u svim domovima zdravlja u Srbiji koji će usloviti potpuno novi način plaćanja i finansiranja primarne zdravstvene zaštite.

U nacionalnom pilot projektu kapitacije koji finansira Evropska unija uključeno je 28 domova zdravlja među kojima je i Dom zdravlja Novi Sad.

Kapitacija predstavlja mehanizam plaćanja gde lekar ili zdravstvena ustanova dobijaju unapred određeni fiksni iznos sredstava za određeni vremenski >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << period (mesečno, tromesečno, godišnje) za svakog pacijenta koji se registrovao kod tog lekara ili zdravstvene ustanove kako bi obezbedila pružanje svih predviđenih zdravstvenih usluga (na primarnom, sekundarnom ili tercijarnom nivou).

Iznos novca koji se obezbeđuje je unapred definisan i ne zavisi od toga koje su usluge u tom vremenskom periodu pružene. Kod ovog načina plaćanja lekar ili zdravstvena ustanova snose značajan rizik, sama zdravstvena ustanova na neki način postaje malo zdravstveno osiguranje.

Fiksna ili prilagođena

Iznos kapitacije se određuje u odnosu na očekivane troškove pružanja zdravstvene zaštite. Količina novca u kapitaciji može biti fiksna ili "prilagođena riziku". Povećana fiksna količina odnosi se najčešće na pol, godine, hronične bolesti i socijalni status, javlja Ministarstvo zdravlja.

U našem sistemu primarne zdravstvene zaštite (PZZ) doneta je odluka o postepenom prelasku sa finansiranja samo na osnovu broja zaposlenih i njihovih kolektivnih ugovora na plaćanje prema broju opredeljenih pacijenata prema svakom zaposlenom. Na taj način smanjiće se "uravnilovka" u kojoj oni koji rade primaju isto koliko i oni koji ne rade ili rade manje.

Plata po broju pacijenata

Sistem kapitacije trebalo bi da donese veće zadovoljstvo i lekaru i pacijentu, lekaru kroz adekvatnu nagradu za uloženi trud, a pacijentu veću brigu za njega i njegovo zdravlje. Sistem podrazumeva da lekar bude plaćen prema broju pacijenata koji su opredeljeni za njega, a opredeljenje pacijenta prema određenom lekaru zavisi od kvaliteta pružene usluge.

Svakako da će pacijent birati lekara koji za njega ima više vremena i koji se bolje brine o njegovom zdravlju. Što se tiče same formule plaćanja, ona će za početak biti jednostavna, a kasnije nadograđivana.

Za početak se planira da lekar na osnovnu zaradu bude dodatno stimulisan prema broju opredeljenih pacijenata. Kasnije će u tu formulu biti uvedeni neki drugi kriterijumi kao što je, recimo, broj preventivnih pregleda.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.