Izvor: Luftika.rs, 24.Okt.2019, 00:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako ovaj svet učiniti bezbednijim mestom za devojčice? Spas je u dečacima!

Svake godine u našoj zemlji preko 30 žena strada od nekog vida nasilja. Ali statistika je bez veze, treba početi ovako. Svaka žena koja se rodi od najranijeg doba strahuje od potencijalnog zlostavljanja. Apsolutno svaka.
Prvi saveti koja ženska deca dobiju kada krenu u bilo koju životnu situaciju bez protekcije roditelja odnose se na nekakvu odbranu.
Odbranu potencijalnih napadača, ovo je divlji svet i svi smo toga svesni. Bivamo istrenirane da sa sobom nosimo raznorazna pomagala >> Pročitaj celu vest na sajtu Luftika.rs << kako bi se u slučaju neke situacije uspele odbraniti, jer ko još sme da ide sam po mračnoj ulici kada su toliki apeli na mere bezbednosti upereni ka ženama. 







View this post on Instagram















#pravdazadjevojčice @mondo_ona
A post shared by Vukajlović Jelena (@vukje_) on Oct 21, 2019 at 9:52am PDT


„Pazi dobro, ako stoji grupa momaka na ulici, obavezno pređi ulicu, nikako nemoj da ih gledaš. Ako hodaš sama ulicom i neko ti ide u susret uzmi mobilni telefon i pravi se da razgovaraš sa nekim ko te čeka baš tu na tom ćošku. Ako sretneš muškarca na ulici po povratku iz grada, ne gledaj ga. Pomisliće da ga provociraš. „
I dok pišem ovo, shvatam da sam sve savete dobijala dok još nisam znala ni šta znači biti žena, dobijala sam ih u vreme kad sam bila devojčica.
Nekako u svom periodu odrastanja izbegla sam vešto sva zla koja su me mogla zadesiti, ili sam samo imala sreće, ali sam se služila svim savetima koje sam dobijala i usput usvojila još neke koje sam čula sa strana.
Onda je sve to dobilo svoje novo ime – panika. I do dan danas ona me nije napustila. 
Prošle nedelje u Zadru desili su se masovni protesti zbog poslednjeg incidenta nasilja koji se dogodio nad 16 godina starom devojčicom.
Punih godinu dana ju je silovala grupa od sedam momaka. Svoje napade snimali su mobilnim telefonom da bi kasnije imali materijala da je ucenjuju i svoje radnje ponove.







View this post on Instagram















NE znači NE! #stopsilovanju #pravdazadjevojčice
A post shared by أمينة (@haseciceva_) on Oct 20, 2019 at 8:15am PDT


Zbog ovog slučaja saslušano je pet momaka i svima je dozvoljeno da se brane sa slobode jer je procenjeno da je tako bezbedno.
Ne znam koji bih joj savet dala. Ne znam šta bih joj rekla, na koji način da se odbrani. Ne znam kako bih joj objasnila zašto se to desilo njoj. Ne znam. 
Ubrzo nakon ovog slučaja oformljen je hešteg #Pravdazadjevojcice koji je postao masovan za prilično malo vremena.
Tu je moja panika postala još veća. Ako nas je toliko, ako svi shvatamo sve, kako ne možemo da pobedimo one koji su u ovom slučaju u manjini?
Kako ne možemo da stanemo na put nečemu što je zlo? Kako ne možemo da se suprotstavimo onima kojima je dominacija data po rođenju? Kako ne možemo da prevaziđemo Balkanski mentalitet i stanemo na kraj iživljavanju?
Kako i devojčice? A puno nas je koji razumemo. 
I tako, dok mislim o tome poražava me ta činjenica iznova i iznova. Poražava me to što nešto što traje oduvek, ne možemo da pobedimo.







View this post on Instagram















#samopozitivno #aboutthisweek #pravdazadjevojčice #spasime #thisus with @tomic.anica @dizdar975 @apecotic007 @unazese @nermabel & jelena solarić #goodnightzagreb
A post shared by Jelena Veljača (@jelka12) on Oct 22, 2019 at 1:33pm PDT


Poražava me što i pored svih mera ne prođe dan da se ne pojavi novi nasilnik. Poražava me i što svaka treća situacija ima smrtni ishod. 
Poražava me što nasilnike gajimo u svakoj sferi društva. Poražava me i što žene štitimo na svim nivoima, osim kada ne moramo da štitimo nasilnike. A puno nas je koji razumemo.
I kao krajnji ishod opet dobijamo savete kako pobediti zlo? Kako zaštiti žene ili kako naučiti devojčice da se štite?
U stvari, spas je na drugoj strani. Spas je u svakom od nas koji objasni dečaku da nasilje nije njegovo oruđe. Spas je u svakoj promeni obrasca ponašanja u kom biti muško nije svojevrsan kvalitet i nepobediva moć. Spas je u svakom objašnjenju da devojčica vredi isto koliko i dečak. Na kraju svega, spas je u dečacima.   
Koliko još dece treba da zakopamo pod zemlju da bi dočekali „brzu reakciju“?!

Nastavak na Luftika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Luftika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Luftika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.