Kako da znate da vam nedostaje vitamin F

Izvor: Radio 021, 28.Avg.2017, 19:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako da znate da vam nedostaje vitamin F

Nedostatak vitamina F se ispoljava različito kod dece i odraslih.

Najmlađi stalno osećaju žeđ, imaju hronične infekcije, sinuzitis, česte kijavice... Kod odraslih je prvi simptom veoma suva koža. Koža vam se stalno peruta, a ne znate koji je razlog tome. Kada prevučete rukom preko nje osećate hrapavost, što vas dodatno nervira. Ovakva pojava može biti posledica hroničnog nedostatka vitamina F, a ne neka ozbiljnija tegoba.

Važan je za metabolizam, sprečava >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << taloženje holesterola u arterijama, jača imunološki sistem. Pomaže i u smanjivanju telesne mase tako što sagoreva zasićene masnoće. Kod obolelih od šećerne bolesti, ovaj vitamin smanjuje rizik od oštećenja kardiovaskularnog sistema i sprečava očne bolesti. Ublažava menstrualne bolove, a primenjuje se i u terapiji steriliteta kod oba pola, naročito kod muškaraca.

Najmlađi stalno osećaju žeđ, imaju hronične infekcije, sinuzitis, česte kijavice, alergije na koži, ekceme ili probleme sa disajnim organima, čak i astmu. Kod odraslih je prvi simptom veoma suva koža, najpre na stopalima, potom nogama i na kraju po celom telu. Preterano je i perutanje koje se vidi prilikom skidanja čarapa. Razvijaju se ateroskleroza i arterioskleroza, tromboza, može doći do infarkta miokarda, pojave masne jetre, zatvora ili dijareje, smanjene otpornosti organizma na viruse i bakterije.

Da biste zadovoljili dnevne potrebe za ovim vitaminom, u jelovnik uvrstite hladno ceđeno suncokretovo ulje (dve i po kašike), koje je izuzetno bogato ovim važnim sastojkom. Isti efekat možete postići konzumiranjem šest kašika semenki suncokreta. Vitaminom F bogate su i druge semenke uljarica, susam, kikiriki, lan i mak. Najbolje se apsorbuje u kombinaciji sa vitaminom E.

Autor: Novosti

Nastavak na Radio 021...






Povezane vesti

Da li vam nedostaje vitamin F?

Izvor: NoviMagazin.rs, 29.Avg.2017, 16:37

Koža vam se stalno peruta, a ne znate koji je razlog tome. Kada prevučete rukom preko nje osećate hrapavost, što vas dodatno nervira. Ovakva pojava može biti posledica hroničnog nedostatka vitamina F, a ne neka ozbiljnija tegoba...Važan je za metabolizam, sprečava taloženje holesterola u arterijama,...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.