Izvor: Radio 021, 31.Dec.2018, 21:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako da "pametno pijete" u novogodišnjoj noći

Ako nemate "strategiju", lako vam se može desiti da popijete više nego što ste nameravali.

Šta možete da uradite? Kako da se pripremite ako želite da se tokom večeri opustite i popijete neku čašicu više?

Nutricionisti savetuju pre svega pre omiljenog alkoholnog pića da pojedete nešto. Sat, dva pre zabave najbolje je da pojedete jedan jači obrok, a ukoliko niste u mogućnosti, onda bar šaku oraha ili masline.

Pijte zeleni čaj ceo dan i veliku >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << čašu vode pre nego što krenete u izlazak. Zvuči banalno, ali ukoliko ste dehidrirali u toku dana, može se desiti da se već posle jedne čaše vina napijete.

Ako ne želite da se osećate naduto, izbegavajte da mešate alkohol i gazirana i slatka pića, međutim najvažnije je da imate plan i da ga se pridržavate.

Plan je čaša pića, pa čaša vode, odnosno gutljaj pića, pa gutljaj vode ili odgovarajućeg soka. I tako do kraja večeri. Nemojte gubiti sa uma da sa alkoholom u svim situacijama treba da budete umereni.

Čuvajte se "zdravih" pića poput crnog vina, jer se svi pozitivni uticaji potiru sa nivoom alkohola u krvi, ako preterate sa količinom.

Atmosfera će biti jednako vesela i ukoliko nazdravite sa ceđenim sokom, na primer.

Doktorka Nada Macura savetuje pre svega da se uopšte ne pije i to naročito mladi i starije osobe koje uzimaju terapiju.

"Mladi koji nisu nikad pili, treba da budu trezne glave i da uopšte ne uzimaju alkohol, jer kod njih najbrže dođe do intoksikacije. Apsolutno bez alkohola i vozači, kao i svi koji uzimaju terapiju u večernjim satima. Neka nazdravljaju sokovima i vitaminima, jer je to za njih najadekvatnije", rekla je Macura za B92.

Ukoliko ipak unesete više alkohola, popijte jednu jaku kafu ili izazovte povraćanje, savetuje lekarka.

Najvažnije je da se veselite i ne dozvolite da vas alkohol u tome spreči. Ako ga već konzumirate, neka to bude pametno, da bi bio saveznik u veselju.

Autor: B92

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.