Kako da napravite zdrav hleb bez brašna

Izvor: Radio 021, 29.Apr.2016, 19:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako da napravite zdrav hleb bez brašna

Napravite sami ovaj zdravi hleb koji blagotvorno deluje na zdravlje, uklanja kancerogene i toksične supstance iz tela a nutritivno je bogatiji od belog hleba.

Ova vrsta hleba se pravi od proklijalih zrna pšenice uz minimalan dodatak kvasca i soli i bez aditiva i konzervanasa.

On je drugačiji od svih ostalih vrsta hleba jer sve druge vrste sadrže brašno sa niskom biološkom vrednošću i svojstvima na koje ljudsko telo ne može da se navikne.

Ovaj hleb >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << bez brašna je jednako nutritivan kao drugi pekarski proizvodi, ali i bogat proteinima, vitaminima, aminokiselinama, mastima, ugljenim hidratima i mineralima. Samo sadržaj nutritivnih vlakana je 20 puta veći nego u običnom belom hlebu.

Sastojci:

    300 g pšenice

    100 g ječmenih pahuljica

    2 kašike susama

    2 kašike semena lana

    2 kašike jezgra suncokreta

    1 kašičica soli

    1/2 svežeg kvasca + 50 ml vode

Priprema:

Proces pravljenja ovog hleba malo duže traje tako da izdvojite sebi vremena za to. Počnite tako što ćete sipati vodu preko pšenice. Pšenica treba da stoji u vodi tri dana dok ne počne da klija. Povremeno menjajte vodu da se pšenica ne bi pokvarila.

Nakon tri dana procedite pšenicu i sameljite je u blenderu. Dobićete masu sličnu testu.

U tu masu dodajte pšenične ili ječmene pahuljice. Pre toga bi bilo dobro politi pahuljice sa malo tople vode kako bi omekšale.

U masu možete dodati seme suncokreta, lana i/ili susama koje je prethodno blago isprženo u tiganju.

U 50 ml vode rastvorite pola svežeg kvasca i kašiku šećera. Kada kvasac naraste, dodajte ga u masu i umesite ručno.

Dodajte kašiku soli i dobro rasporedite so po masi, a zatim masu stavite u tepsiju za pečenje na oko 30 minuta.

Zagrejte peć na 220°C. Pre pečenja ubacite nekoliko kocki leda kako bi se napravila para koja će omogućiti hlebu da još malo naraste. Pecite oko 45-50 minuta. Proverite da li je gotov tako što ćete ga probosti kao što to radite kada pečete kolače.

Autor: Webtribune.rs

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.