Kada su brkovi prestali da budu sexy?

Izvor: Luftika.rs, 29.Dec.2016, 17:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kada su brkovi prestali da budu sexy?

Kad ste poslednji put videle brkatog muškarca i da su vam zaklecala kolena ? Jednom sam u toaletu u klubu čula jednu životnu mudrost – žena bez goblena je k’o poljubac bez brkova, što implicira (naravno zvuči kao da je pozajmljeno iz prošlog veka) da su brkovi nekada bili must-have, prevedeno na jezik novih generacija. Setite se samo, brkovi su pre nekoliko decenija, naročito u sedamdesetim bili veoma moderni, a danas, pa i ne baš.
U suštini, nije reč o trendu te decenije, već >> Pročitaj celu vest na sajtu Luftika.rs << o jednom otvorenom izrazu i posledici seksualne revolucije. Tadašnja generacija, nazvana Baby Boomers protivila se trimeru i brijaču gotovo jednako kao i ratu.
pinterest.comPrimera radi, Bart Rejnolds sa svojim neobuzdanim brkovima i cigaretom i dalje se smatra seks simbolom. Još jedan primer, malo skoriji, glumac Tom Selek koji glumi Ričarda Burka u seriji Prijatelji, teško prežaljenu Monikinu ljubav, naročito je privlačan upravo zbog brkova.
wikipedia.comMeđutim, brkovi su, slično kao i drugi trendovi, cikličnog karaktera. Što se tiče istorije, to se lepo vidi u radu jedne istoričarke Viktorije Šerou, koja je autorka knjige Enciklopedija dlaka: Kulturna istorija. Tu se navodi da je maljavost kod muškaraca u antičkoj Grčkoj bila popularna, sve dok se Aleksandar Veliki nije obrijao i nije svim svojim vojnicima zabranio da nose brade. Objašnjenje koje se krije iza toga je pomalo smešno za današnja poimanja, ali je ta naredba trebala da spreči neprijatelja da vuče vojnike za bradu. Kao što vidite nije bilo nikakvih pravila u ratu i sve je bilo dovoljeno, kakvi varvari.
wikipedia.comPre toga, još su pećinski ljudi nosili bradu radi zastrašivanja, topline i zaštite, a kasnije u 14. veku, na primer u Engleskoj su brkovi postali veoma popularni, čak su najveći plemići poklanjali posebnu pažnju stilizovanju brkova. Setite se samo princa Edvarda i njegovih sjajnih brkova.
 
 
Danas brkovi više nemaju ulogu zastrašivanja, a nisu ni modni detalj. Više se povezuju sa ulogom oca, kao što je na primer sa likom u seriji koja se trenutno prikazuje na Fox Life-u, Ovo smo mi (This is us) i prosto deluju kao da su za sredovečne ljude.
Nisu više ni simbol muževnosti, a mnoge žene smatraju da su daleko od sexy kategorije. Jedna anketa iz 2013. godine je pokazala da samo 25 odsto žena brkove smatra privlačnim. Neke žene čak idu toliko daleko da bi čak i ostavile momka zbog brkova. Osim vizuelnog izgleda, brkovi su prema  istraživanjima, takođe i leglo bakterija. Tako da teorija pećinskog čoveka o zaštiti pada u vodu. Osim toga, žene ne mogu baš da se odluče, brkovi mogu biti privlačni, ali samo ako ih posmatrate izdaleka ili na malim ekranima.
Evo nekih primera kome stoje brkovi i kako to treba da izgleda. wikipedia.com wikipedia.com wikipedia.comEvo kome to baš i nije bio najsjajniji potez. wikipedia.com wikipedia.comMnogim ženama se ne nikako ne sviđa mogućnost brkatog poljupca. Nakon toga pomaže led, ne zaboravite i smanjićete crvenilo. Šta god da je u pitanju, brkovi kod pojedinih muškaraca mogu umesto (pretpostavljam njihove želje) utiska muževnosti, ostaviti utisak jezivosti. Ne biste se baš sa njima sreli u mraku, zar ne? U 2016. sigurno nisu bili naročito popularni, a videćemo da li je 2017. godina brkova. Nadam se da ne.
Šta vi mislite o brkovima?
Pročitajte više o istoriji modnih trendova ovde

Nastavak na Luftika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Luftika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Luftika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.