Kad će Bosna u Evropu - (opet) zavisi od Srbije i Hrvatske?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 02.Nov.2008, 11:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kad će Bosna u Evropu - (opet) zavisi od Srbije i Hrvatske?

NOVI SAD - Švedski ministar spoljnih poslova Karl Bilt ocenio je da ne postoji nijedno drugo efikasno rešenje za budućnost BiH osim ubrzavanja prijema Hrvatske u EU i pomoći Srbiji da učvrsti svoj hod ka evropskim integracijama.

Kako je preneo novosadski "Dnevnik", Bilt je u pismu kolegama u Evropskoj uniji o Bosni i Hercegovini naveo da "će ulazak Hrvatske u EU, u kombinaciji sa postepenim približavanjem Srbije istom cilju, doprineti više dugoročnoj stabilnosti >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << BiH nego bilo šta drugo".

Reč je o odgovoru na pisanu poruku o BiH koju su prošlog meseca šefovima diplomatija EU uputili britanski i češki ministar spoljnih poslova Dejvid Miliband i Karel Švarcenberg, otvarajući debatu o budućnosti BiH.

Istorija kao pouka

Biltovo viđenje stanja u BiH, kao i rešenja za permanentnu krizu u njoj, bitno se razlikuju od stavova koje su izneli Miliband i Švarcenberg, koji su insistirali na zadržavanju Kancelarije visokog predstavnika i jačanju državnih, centralnih institucija u Sarajevu, naveo je novosadski list.

Deleći njihovu zabrinutost zbog aktuelnih tenzija u BiH, Bilt se složio da treba posvetiti veću pažnju toj bivšoj jugoslovenskoj republici, ali bez upozorenja koja su odaslali britanski i češki šef diplomatije "da nas istorija uči koliko situacija u BiH može da se pogorša ako nacionalističke agende budu primenjene u potpunosti".

Praveziđen koncept upravnika

On se suprotstavio ideji dvojice kolega da treba zadržati Kancelariju visokog predstavnika i da se njenim zatvaranjem gubi vrlo važna garancija za stabilnost u BiH.

"Podržavam u potpunosti ocenu Lajčaka da je stari kocept Kancelarije visokog predstavnika prevaziđen i da nije više koristan, a da prioritet u ovom momentu mora da bude omogućavanje tranzicije ka snažnom i dugoročnom prisustvu EU u zemlji", zaključio je prvi visoki predstavnik u BiH nakon zaključivanju Dejtonskog sporazuma.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Bilt o budućnosti BiH

Izvor: B92, 02.Nov.2008

Novi Sad -- Evrointegracije Hrvatske i Srbije pomoći će stabilnosti u BiH, ocenio je švedski ministar spoljnih poslova Karl Bilt, prenosi "Dnevnik"..."Ulazak Hrvatske u EU, u kombinaciji sa postepenim približavanjem Srbije istom cilju, doprineće više dugoročnoj stabilnosti BiH nego bilo šta drugo",...

Nastavak na B92...

Bilt: Brže integracije Srbije i Hrvatske za bolju budućnost BiH

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 02.Nov.2008

Švedski ministar spoljnih poslova Karl Bilt izjavio je da ne postoji nijedno efikasno rešenje za budućnost Bosne i Hercegovine osim ubrzavanja ulaska Hrvatske u EU i pomoći Srbiji da učvrsti svoj put ka evrointegracijama. Bilt je u pism ..

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.