Kać: Na izložbu stižu psi iz 15 evropskih zemalja

Izvor: Radio 021, 04.Sep.2018, 22:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kać: Na izložbu stižu psi iz 15 evropskih zemalja

Nacionalna izložba pasa svih rasa i tri specijalizovane izložbe pasa pete FCI grupe, u koju spadaju šnauceri i biglovi, biće održana u nedelju, 9. septembra, u Kaću, na terenu firme "Unimet", koji se nalazi 150 metara od centra, odmah posle pijace.

Manifestacija je međunarodnog karaktera jer će ugostiti izlagače iz 15 evropskih zemalja. "To je peta nacionalna izložba pasa, a 15. manifestacija Kinološkog društva "Kać", koje organizuje i smotre lovačkih pasa i ispit >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << urođenih osobina. Svake godine imamo sve veći broj prijavljenih pasa, što je u sadašnjim uslovima veliki uspeh, i nadam se da ćemo nastaviti da beležimo samo pozitivan rast", kazao je predsednik tog društva Petar Mišić.

Prema njegovim rečima, prvo i osnovno pravilo koje mora da se ispoštuje da bi pas uopšte mogao učestvovati u nekoj manifestaciji koju organizuje Kinološki savez Srbije, jeste da bude s rodovnikom Međunarodne kinološke federacije, a drugi je da svi psi učesnici budu vakcinisani protiv besnila i obeleženi čipom.

"Na svim izložbama, koje se organizuju u eksterijeru, postoje različiti uzrasni razredi, pa je tako prvi rezervisan za pse stare od tri do šest meseci, zatim od šest do devet, pa od devet do 18 i tako dalje, te je ponašanje pasa na izložbama u skladu s njihovim uzrastom. U početnim baby i puppy razredima su psi koji se izvode revijalno, i oni predstavljaju pripreme za neka dalja izaganja. Kod njih se ne može ni očekivati uspešna "ring" dresura. Kasnije, od devet do 18 meseci, taj tip dresure je bitan segment cele priče i ti psi su pripremljeni za izložbe, "trpeći" sve što je potrebno", rekao je Mišić.

Kako je objasnio sagovornik Dnevnika, smotra lovačkih pasa zamišljena je tako da se psi ocenjuju u radu. S tim ocenama stiču pravo da učestvuju u lovu, i to će biti održano 23. septembra, da bi 1. oktobar, početak lovne sezone, dočekali spremni. Sve rase pasa priznate od Međunarodne kinološke federacije razvrstane su u deset grupa, a jednu od njih čine ptičari, koji se u velikom broju koriste na našem terenu. Oni moraju da imaju određene urođene osobine koje ne mogu naučiti od gazde. Upravo te osobine predstavljaju uslov da pas učestvuje u lovu.

"Konkretno, za ispit urođenih osobina pasa ptičara je bitno da se pas ne boji pucnja, da markira i pokazuje određenu spremnost da sarađuje s vodičem. Tu nema rangiranja niti plasmana, već se određuje da li je pas prošao taj ispit ili ne. Uslov da pas izađe na ispit je da odgovara svojoj rasi po svim karakteristima. Stoga se pre ispita pravi smotra pasa, kada se oni dobijaju ocene adekvatne izgledu. One moraju da bude pozitivne da bi pas uopšte mogao da pristupi ispitu", kazao je Mišić.

Autor: Dnevnik

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.