Jovanović: Vojvodina nije dobila obećano

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 10.Okt.2010, 11:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jovanović: Vojvodina nije dobila obećano

NOVI SAD -

Lider Liberalno demokratske partije (LDP) Čedomir Jovanović izjavio je da Vojvodina nije dobila ono što joj je obećano uoči demokratskih promena "zato što su u celoj Srbiji izostale one promene koje bi dale smisao prilici stvorenoj u oktobru 2000. godine".

"Srbija nije redefinisana i uspostavljena kao normalna evropska država. Zato u njoj i nije bilo mesta za bilo kakvu vrstu prave autonomije. Zapravo, banalizovanje autonomije Vojvodine samo je deo opšteg >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << tumaranja naše države", rekao je Jovanović u intervjuu za novosadski "Dnevnik".

Prema njegovim rečima, uz sve probleme koje je iznutra imao, DOS se nikada prema Vojvodini nije ponašao na način koji je zavladao srpskom zvaničnom politikom nakon 2003. godine, jer je tadašnja Ustavna komisija praktično završila predlog Ustava koji se bavio na ozbiljan i moderan način pitanjem vojvođanske autonomije.

"Ali, onda je usledilo rušenje vlade i dolazak antireformskih stranaka na vlast. Potom je donet i Ustav protiv koga smo bili, a koji je vezao ruke i Vojvodini i ostatku zemlje", rekao je Jovanović.

Dodao je da je sve što se nakon toga desilo Vojvodini posledica činjenice da Demokratska stranka, koja je u međuvremenu napustila partnerstvo sa Vojislavom Koštunicom i Tomislavom Nikolićem iz koje je proistekao Ustav, nije uspela da formuliše rešenje koje će odgovoriti na potrebe građana Vojvodine.

"Podsetiću samo na skandaloznu atmosferu u kojoj je potvrđivan Statut Vojvodine. Danima smo slušali rasprave o tome da li je Novi Sad glavni grad, rasprave oko besmislenih formulacija, oko forme bez ikakvog sadržaja, jer se danas pokazuje da se od 150 nadležnosti u praksi realno sprovodi svega nekoliko", rekao je lider LDP-a.

Jovanović je ocenio da Vojvodini treba mnogo više od uobičajenih fraza o najevropskijem delu Srbije ili motoru evropskih integracija, jer se na taj način brzo zaboravi na sve probleme koje Vojvodina ima.

"Vreme je resurs, a Srbija je jedna od retkih zemalja u kojoj se to ne razume. Inače, još uvek verujem da građanima, ne samo Vojvodine, nego i juga, centralne, zapadne Srbije, Sandžaka, mora biti dato pravo specifične odgovornosti koje će im omogućiti da u potpunosti ostvaruju svoje interese u okviru efikasnih institucija, regionalne ili pokrajinske autonomije", kazao je Jovanović.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.