Još nema svih udžbenika u školama

Izvor: Politika, Beta, 14.Sep.2009, 23:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Još nema svih udžbenika u školama

Privatni izdavači kažu da će štampanje biti gotovo najkasnije do kraja septembra, nema istorije za sedmi razred i nekih udžbenika na jezicima manjina

Veliki broj nastavnika ovih dana na časovima obilato primenjuje usmenu metodu predavanja jer školama još nisu dostavljeni svi udžbenici za sedmi razred osnovne škole. Dok ne pristignu sve knjige, nastavnici se snalaze, ali radimo kao da smo u punom sastavu, objašnjava za „Politiku” direktor novosadske škole >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << „Dositej Obradović” Stanimir Paunić.

– Udžbenici pristižu, stigla nam je čitanka iz srpskog jezika pre nekoliko dana, juče i matematika za sedmi razred, a još čekamo istoriju – kaže Paunić.

Anđelko Kunarac, direktor osnovne škole „Skadarlija” u Beogradu, kaže da u njegovoj školi još nemaju udžbenike iz istorije i biologije za sedmi razred izdavačke kuće „Klet”.

– Kako su nam rekli, ti udžbenici trebalo bi da stignu danas. Nastavnici biologije i istorije se, za sada, dobro snalaze, rekli su mi da nemaju problema u nastavi. Neke lekcije izdiktiraju učenicima, a za neke koriste i stare udžbenike iz prethodnih godina. Problem bi bio kada bi se ovakva situacija odužila – kaže Kunarac.

Gizela Vinter, pomoćnik direktora u osnovnoj školi „Sečenji Ištvan” u Subotici, kaže da su uglavnom svi udžbenici na srpskom stigli, ali da još čekaju 12 udžbenika na mađarskom.

– Ove nedelje dobićemo još sedam udžbenika na srpskom, a kada će stići oni na mađarskom još ne znamo. Čekamo da stigne istorija za sedmi razred Zavoda za udžbenike na srpskom jeziku, a na mađarskom uglavnom nedostaju knjige za sedmi razred, mada i nekoliko za peti i šesti. Nastavnici koji još nemaju udžbenike ili kopiraju stare lekcije ili prevode iz udžbenika na srpskom – priča Ginter.

Sagovornici iz privatnih izdavačkih kuća objašnjavaju da su od Ministarstva prosvete odobrenja za svoje udžbenike dobili dan-dva pre početka školske godine, pa su tek tada mogli da počnu da ih štampaju, ali je bilo nemoguće na vreme dostaviti školama naručene knjige. Zavod za udžbenike i nastavna sredstva, takođe, ove godine kasni sa dostavom pojedinih izdanja, kako saznajemo u školama još nema istorije za sedmi razred, a da li je novi udžbenik, čiji je autor Dušan Bataković umesto udžbenika nekadašnjeg direktora zavoda Radoša Ljušića, dobio odobrenje i kada će biti odštampan nismo juče uspeli da saznamo u ovoj ustanovi.

Gordana Knežević-Orlić, direktorka izdavačke kuće „Klet”, objašnjava da su rešenja Ministarstva prosvete stigla tek 31. avgusta, a da za neke udžbenike, biologiju, na primer, još čekaju odobrenje.

– Najveći deo posla je završen, a štampanje svih školskih izdanja trebalo bi da bude gotovo do kraja septembra. Sa reformisanim sedmim razredom kasnilo se od početka: nastavni plan i program je objavljen u julu, a naši rukopisi dobili su broj rešenja, bez kojeg ne mogu da budu štampani, dan pre početka školske godine ili 1. septembra, a neki još čekaju na odobrenje – kaže Knežević-Orlić.

Do kraja septembra trebalo bi da budu odštampani i udžbenici izdavačke kuće BIGZ, a direktorka Mirjana Miloradović kaže da čim završe štampanje udžbenika odmah ih šalju školama.

– Imamo odobrene udžbenike za sedam predmeta, a neki još čekaju odobrenje. Nadamo se da će ovakve situacije ubuduće biti izbegnute zahvaljujući novom zakonu o udžbenicima koji je stupio na snagu 11. septembra i da ćemo u januaru ili februaru imati katalog odobrenih knjiga – kaže Miloradović.

Zbog toga što je odobrenje za njihov udžbenik iz srpskog jezika za sedmi razred stiglo tek 29. avgusta, izdavačka kuća „Kreativni centar” odustala je od prodaje svoje čitanke i gramatike školama, ali će one biti odštampane do kraja septembra i biće ponuđene školama sledeće godine.

– Nastavnici koji su koristili izdanja nekog izdavača u prethodnim razredima obično žele da i sledeće godine uzmu njegov udžbenik, ali onima koji su koristili naše udžbenike, to je sada onemogućeno, jer su odobrenja stigla kasno – kaže Slavica Marković, urednik u „Kreativnom centru”.

J. Beoković

[objavljeno: 15/09/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.