Izvor: Radio 021, 25.Apr.2020, 20:33

Jergović: Neodgovorno je tvrditi da ništa nije važnije zdravlja, kao što je neodgovorno kinuti komšiji u lice

Izjava pisca Miljenka Jergovića da "ako vam je zdravlje važnije od slobode, onda najbolje da više nikad ni ne izađete iz kuće", izazvala je mnoge reakcije u regionu, a sada je dodatno objasnio svoj stav.

Ovu izjavu koju citiraju mnogi na društvenim mrežama Jergović je dao u intervjuu za podgoričku Analitiku, a u razgovoru za Danas navodi da ga brzina širenja njegovih reči nije iznenadila.

Kako kaže, dužan je da objasni da sve vreme epidemije poštuje nametnuta >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << pravila ponašanja i misli da bi sve drugo s njegove strane bilo građanski neodgovorno.

"Ali jednako kao što je građanski neodgovorno kinuti komšiji u lice, građanski je neodgovorno i krajnje opasno govoriti da u ovom, ili bilo kojem drugom trenutku, ništa nije važnije od zdravlja. Jer uvek postoji nešto što je važnije od zdravlja. Ako to nešto ne postoji, kao što nam ovih dana naši diktatori i njihovi glasnogovornici govore da ne postoji, zbog čega su ikad postojale vojske, zašto se išlo u partizane, zašto se branila domovina? Zar sve to nije krajnje pogubno po zdravlje, i zar čovek koji ode u partizane ne rizikuje samo pogibiju od metka, ili teško ranjavanje, nego i bakterijsku ili virusnu upalu pluća? Zar čovek koji ode u partizane, da se poslužim današnjim jezikom, ne rizikuje to da završi na respiratoru?

Hoćete li, molim vas lepo, svim onima koji su spremni na takvo nešto, ili koji su u proteklih nekoliko stotina godina učinili takvo nešto, objasniti da je zdravlje ipak najvažnije. I još nešto: sanktificiranje, posvećenje zdravlja, kao i obogotvorenje lekara, svakog pismenog čoveka mora da podseti na režim koji je bio zasnovan na bolesnom shvatanju zdravlja, i na diktatora koji je bio opsednut zdravljem, na vegetarijanca, militantnog nepušača, antialkoholičara, koji je, o avaj, bio opsednut i pranjem ruku, i koji je bio klinički histerik, a zvao se Adolf Hitler. Nacistička je Nemačka bila temeljena na idealima nacionalnog zdravlja, i na tvrdnji da od zdravlja ništa nije važnije. Samo vas molim da i to imate na umu kada o zdravlju govorite", poručio je pisac.

Po njegovim rečima, ukoliko danas Hrvatska, Srbija ili Sirija nisu zrele za demokratizaciju društva, onda nikada neće biti. Ukoliko su nam, objašnjava Jergović, danas potrebni "diktatori sa specijalizacijom iz epidemiologije, ili bez nje, biće potrebni i nakon što epidemija prođe".

"Tim više što epidemija zapravo nikad i ne prolazi. Uvek postoji opasnost da će se virus vratiti, neprijatelj nikad ne spava i opreza nikad dosta. A Švedske što se tiče, Švedska se na radikalno različiti način suprotstavila epidemiji, ali to nema veze s Hrvatskom ili Srbijom, to ima veze sa Zapadom. Jednom ćemo videti koji je model bio ispravniji: onaj koji se primenjivao u ostatku Evrope, ili onaj koji se primenjivao u Švedskoj. Mi smo nešto treće, jer je naš problem politički i društveni, a ne epidemiološki. Istim se, naime, metodima protiv Kovida-19 bore Italijani, Francuzi i Nemci, kao i Srbi, Hrvati i Mađari. Samo što kod prvih nema diktature ni suspenzije građanskih sloboda", naveo je Jergović.

Ceon intervju možete da pročitate OVDE.

Autor: Danas, 021

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.