Jednom dripci, uvek dripci

Izvor: Radio 021, 28.Mar.2016, 21:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jednom dripci, uvek dripci

Otkako smo u 108. izdanju KUPEK-a ugostili Borisa Pavelića, autora knjige "Smijeh slobode", sam Pavelić je sa herojima svoje knjige, Borisom Dežulovićem, Viktorom Ivančićem i Predragom Lucićem, u narodu znanima kao Viva Ludež, obišao pola Evrope.

Na tom proputovanju svratili su i u Beograd i Centar za kulturnu dekontaminaciju gde su, osim već uobičajenog kabarea pričali o knjizi. U ovom jubilarnom izdanju predstavljamo vam kako je to izgledalo.

Ako postoje >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << neki autoriteti, ili bolje reći neki uzori, KUPEK-a osim prvobitne postave koja je svojevremeno išla na Radio Rijeci, onda je to družina iz Feral Tribuneta koja je uveliko formirala stavove autora, pa je red bio da autor ponovno uzvrati za učinjeno. U dosadašnjim emisijama imali smo prilike slušati i Predraga Lucića, kao i Borisa Pavelića, a sad smo proširili krug sa Borisom Dežulovićem i Svetlanom Lukić, autorkom Peščanika, koja je bila gošća na predstavljanju knjige "Smijeh slobode" u CZKD-u.

Oni koji su slušali emisiju sa Pavelićem o knjizi znaju sve, pa je ovo bila dobra prilika i da se sagleda prolazno vreme, ali i da se o samoj knjizi izjasne i njeni glavni likovi. Koliko se Feral zaista naslanjao na Split Miljenka Smoje i može li se uopšte pričati o nekom splitskom humoru čiji su Feralovci nastavljači? Kako i zašto je, zapravo, više od navedenog na njih uticao punk i Johnny Štulić? I kako to da sa Feralom ama baš nikakve veze nemaju ni Split, a ni Hrvatska?

Reč je o grupici dripaca koji su negirali sve postojeće i kao takvi su gradili sebe, a i mnoge druge poput Borisa Pavelića. Za neupućene, Feral je u vreme rata, a i posle rata bio jedini izvozni proizvod Hrvatske u Srbiju i kao takav morao se ugasiti. Sve u svemu, sjajna prilika sa presek dosadašnjeg stanja.

Pokušali smo u ovoj emisiji da spojimo Split i Rijeku jer da nije bilo veze Feralovaca sa Rijekom pitanje je da li bi ga i bilo, a osim toga Rijeka će 2020. godine postati Evropskim gradom kulture pa je muzički osvrt ujedno i omaž toj odluci. Ljudi koje imate prilike slušati u ovom 150. KUPEK-u jesu riječka kulturna scena.

I na kraju, zaključili smo emisiju nastupom sjajnog pazinskog benda Veja i to u labinskom studiju pod nazivom noir.am sessions. Melodije Istre i Kvarnera umesto Melodija cmexa i slobode koje svakako možete pronaći i na KUPEK jubito kanalu. Emisiju možete poslušati ovde.

Autor: Dejan Kožul

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.