Javni servis Vojvodine - kako o(p)stati nezavisan?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Nov.2008, 19:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Javni servis Vojvodine - kako o(p)stati nezavisan?

NOVI SAD - „Javni servis Vojvodine - kako dalje?" tema je današnjeg okruglog stola održanog u Skupštini Vojvodine.

O tome kakav je položaj i budućnost RTV, kao pokrajinskog javnog servisa, govorili su Dragan Janjić, pomoćnik republičkog ministra za kulturu, medijski eskpert iz Britanije Rik Tompson, koji u okviru OEBS-ovog programa potpomaže unapređenje i profesionalizaciju rada Javnog servisa Vojvodine, predstavnici RTV i pokrajinskog Izvršnog veća.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<
Janjić: Uskoro predlozi za izmenu Zakona o radio-difuziji

Pomoćnik ministra kulture Dragan Janjić najavio je danas da će radna grupa tog ministarstva "uskoro" izaći sa predlozima rešenja za izmene Zakona o radio-difuziji.

Janjić je na okruglom stolu u Skupštini Vojvodine rekao da se prvo mora obezbediti politički konsenzus za izmene medijskih zakona, kako zakoni ne bi ostali samo mrtvo slovo na papiru i kako se ne bi ponavljale greške iz prošlosti.

On je ocenio da ni Zakon o radio-difuziji ni Zakon o privatizaciji medija nisu poštovani.

Janjić je kao veliki problem ocenio i činjenicu da postoji kolizija između pojedinih zakona, kada je privatizacija medija u pitanju i dodao da se tu zapravo radi o "shizofrenoj situaciji", kada jedni zakoni nalažu privatizaciju svih medija, a drugi propisuju mogućnost da mediji ostanu u vlasništvu opština ili gradova.

Kurbatvinski-Vranešević: Teško iz statusa podstanara do javnog servisa

Generalna direktorica Radio-televizije Vojvodine Dina Kurbatvinski-Vranešević istakla je da ova medijska kuća i dalje posluje u veoma teškim uslovima i navela da je pod tim uslovima transformacije ove ustanove u javni servis jako otežana.

Ona je kazala da RTV nema svoju zgradu već je "podstanar" u neodgovarajućoj zgradi i da plaća mesečni zakup od sedam miliona dinara.

Prema njenim rečima, mreža predajnika RTV, koja je uništena u NATO bombardovanju 1999. godine, do danas nije u potpunosti obnovljena, tako da programe naše medijske kuće može da prati samo 67 odsto stanovnika Vojvodine.

Kurtbatvinski-Vranešević je kazala da pokrajinski javni servis iz svojih skromnih sredstava ne može da obezbedi novac za izgradnju nove zgrade i izgradnju mreže predajnika.

Tompson: Nezavisnost je teško postići, ali se RTV usmerava



Gospodin Tompson je na primeru Bi-Bi-Si-ja govorio o funkcionisanju javnog servisa i gotovim modelima koje bi Srbija i Vojvodina mogle da preuzmu.

Medijski javni servis treba da je nezavisan i od političkih i od komercijalnih uticaja, što je u Vojvodini teško postići. Međutim, RTV se ipak usmerava ka tome da isključivo služi interesima građana, i to na svim jezicima ove multikulturalne sredine, ocenio je Rik Tompson.

Iako je gledanost RTV povećana sa 2,8 na 4 odsto, za bolje rezultate potrebno je ispuniti materijalne pretpostavke, među kojima prioritet imaju izgradnja nove zgrade i obnova celokupne infrastrukture, naročito tehnike.

Novosadska novinarska škola uradila je monitoring programa RTV-a, na osnovu kojeg su došli do određenih zaključaka, ali i zamerki na ukupan kvalitet programa.

Novosadske razglednice i Vojvođanski dnevnik opravdali zahteve

Veći akcenat, smatraju predstavnici Novosadske novinarske škole, mora biti stavljen na analitički pristup u izveštavanju, kao i na veću zastupljenost mišljenja građana o određenim problemima, dok su, po njihovoj oceni, emisije Novosadske razglednice i Vojvođanski dnevnik ispunile gotovo sve aspekte svakodnevice, kojima javni servis i treba da se bavi.

Kako je pokrenuta inicijativa da se zakoni koji definišu položaj javnih medija menjaju, procene su da bi ubuduće trebalo očekivati veću finansijsku podršku državnih ali i evropskih fondova, što će uz širi spektar informacija obezbediti kvalitetniji program javnog servisa Vojvodine.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.