Javna rasprava o spoljnoj politici: Raznoglasje - put do jedinstvene strategije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Dec.2009, 20:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Javna rasprava o spoljnoj politici: Raznoglasje - put do jedinstvene strategije

NOVI SAD - Stručnoj javnosti pokrajine u Novom Sadu predstavljena su tri koncepta Strategije spoljne politike Srbije, koje su zajedno izradili studenti i njihovi mentori, pomognuti Evropskim pokretom u Srbiji i Balkanskim fondom za demokratiju.

Ponuđeni su različiti koncepti, radno nazvani - proevroatlantski, proruski i neutralni.

Vukadinović: Ostati u sredini

Politički analitičar Đorđe Vukadinović je mentor Timu C koji zastupa, takozvanu politiku >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << neutralnosti.

Vukadinović je u izjavi RTV-u kazao da je taj koncept proistekao iz činjenice da Srbija pre dvadesetak godina nije konstatovala raspad SSSR-a i pad Berlinskog zida i da je nastavila da vodi spoljnu politiku kao da se to nije dogodilo.

Neutralni koncept se temelji na promišljanju da Srbija treba da bude svesna svoje pozicije u odnosu na Evropsku uniju, NATO i Rusiju ali da bi, zbog ranijih iskustava, ipak trebalo da ostane u sredini, bez vidljivog okretanja ka jednoj, drugoj ili trećoj strani.

Simurdić: Dobrosusedski odnosi i regionalna saradnja

Potpredsednik EPUS-a i ambasador nekadašnje državne zajednice SCG u Hrvatskoj Milan Simurdić predvodi Tim B.

Njihov koncept temelji se na sagledavanju postojećeg okruženja Srbije - EU i NATO-a i razvoju dobrosusedskih odnosa i regionalne saradnje.

Simurdić kaže da je njegov tim realno sagledao postojeće okruženje Srbije, odnosno, ono što našu zemlju kvalifikuje na njenom putu ka Evropskoj uniji.

Početak već na granici

Bez obzira na to koji tim, odnosno koncept spoljne politike zastupaju, studenti kažu da je raznoglasje veoma važno da bi se razumelo o čemu se uopšte govori.

Vujo Ilić, postdiplomac Fakulteta političkih nauka je istakao da je podizanja nivoa svesti o važnosti javne rasprave u društvu izuzetno važno kao i to da je spoljna politika u tesnoj vezi sa unutrašnjom.

Kako je rekao student Vujo Ilić, spoljna politika počinje već na našoj granici.

Filip Grbić, apsolvent filozofije bio je u prilici da sa svojim kolegama i mentorima brani koncept takozvane "Istočne perspektive".

Kako uključiti i građane?

Ipak, student Grbić ističe da je bez obzira na koncepte, prevashodno bitno da svi učesnici u javnoj raspravi provere svoje dosadašnje stavove i pomognuti studentima, pokušaju da, sagledaju, usvoje ili primene nova saznanja o zadatoj temi.

Na skupu se moglo čuti i to da se promene u pravcima kretanja spoljne politike Srbije dešavaju, kako su rekli "preko noći", te da je javnost do sada bila neopravdano isključena iz procesa kreiranja politike koju je podržala na izborima.

Predsednik Evropskog pokreta u Srbiji Živorad Kovačević rekao je za RTV da je krajnje vreme da se o tome govori i da se u raspravu o Konceptima spoljne politike uključe i građani.

Pluralizam u jednom cilju

EPUS je do sada, u dva navrata nudio Platformu spoljne politike Vlastima. Jedna jeste bila usvojena posle demokratskih promena 2000. godine, kada je ministar spoljnih poslova bio Goran Svilanović, no nije poznato da li se ta platforma dosledno sprovodila.

Činjenica, međutim, jeste da takva Strategija danas ne postoji i da aktuelni ministar nije predstavio svoj rad i planove legitimno izabranim predstavnicima građana koji sede u klupama Narodne Skupštine Republike Srbije.

Ovo je tek druga debata koja je, posle Kopaonika, organizovana u Novom Sadu.

Pokazani pluralizam ukazuje na to da će svi učesnici ostati posvećeni svom cilju i izraditi Jedinstvenu strategiju spoljne politike Srbije.

Taj dokument će, shodno interesu države, biti ponuđen aktuelnim donosiocima odluka u našem društvu, to jest, političarima.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.