Izvor: Radio 021, 03.Jan.2019, 13:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Januar hladan, za Božić sneg

Prva polovina januara biće hladnija od proseka za ovo doba godine.

Povremenih snežnih padavina biće sve do ponedeljka.

Pravo zimsko vreme, kako navodi Đorđe Đurić, meteorolog "Weather2Umbrella", danas je počelo u delovima Vojvodine i u Beogradu, a proširiće se na ostatak Srbije.

"Ponegde će sneg biti praćen severozapadnim vetrom i stvaraće se snežne mećave. Ko kreće na put, trebalo bi da bude oprezan, da ne polazi bez pune zimske opreme", >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << upozorava Đurić za "Blic".

Kako dodaje, najmanje padavina biće na krajnjem severu i severozapadu, a u Negotinskoj krajini biće čak sunčano i suvo.

"Za Badnji da najhladnije će biti u planinskim centrima, biće jakog mraza, duvaće severac i padati sneg. Biće i do -10 stepeni", kazao je Đurić.

Prema njegovim rečima, za Božić će padati sneg, a temperatura će biti u blagom porastu, do 3 stepena. Posle Božića sledi kratko razvedravanje što će jutarnje temperature oboriti na -10 stepeni i niže i biće jaki mrazevi.

"Najviše dnevne temperature kretale bi se oko nule, a potom sledi malo 'otopljenje', odnosno živa na termometrima će preći u plus. U većem delu prve polovine januara biće hladnije od proseka za ovo doba godine. Za Beograd, na primer, prosek je od -1 do pet stepeni, a imaćemo i -5 Celzijusovih", naveo je Đurić.

Za Badnji dan i Božić biće nam hladnije za 5 do 7 stepeni, u proseku, naveo je, dodajući da je zanimljivo što će mrazeve imati i ljudi na obali Jadrana jer će se hladnoća spustiti i do obale. Kako objašnjava, "krivci" za zahlađenje su snažan anticiklon nad Britanskim ostrvima i serija ciklona koji će se kretati sa juga Mediterana, preko Egejskog do Crnog mora, pa na istok Evrope.

"U takvoj situaciji Srbija će se nalaziti u 'sendviču' ta dva sistema i imaćemo konstantan priliv hladne vazdušne mase sa severa Evrope", naveo je Đurić.

Autor: Tanjug

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.