Izvor: Luftika.rs, 18.Jul.2020, 11:11

Između januara i marta, 87% slučajeva koronavirusa u Vuhanu ostalo neotkriveno

Studija objavljena u britanskom naučnom časopisu „Nature“ sugeriše vrlo izglednu mogućnost da je u periodu između januara i marta čak 87% slučajeva zaraze novim koronavirusom u Vuhanu ostalo neotkriveno.
Autori studije su grupa kineskih stručnjaka iz Vuhana, grada iz kojeg je i krenula pandemija koronavirusa. Njihova studija otkriva da između 53 i 87 odsto infekcija pre 8. marta nije bilo identifikovano, što potencijalno uključuje asimptomatske i blage slučajeve.
Neuzimanje >> Pročitaj celu vest na sajtu Luftika.rs << u obzir tih slučajeva svelo je stopu reprodukcije na samo 0,28. To bi značilo da je u proseku bolest sa jedne zaražene osobe prešla na manje od jedne osobe, a to je onda ukazivalo da je epidemija pri kraju.
Stopa reprodukcije tokom rane epidemije bila 3,54, prema recenziranom radu, mnogo veća od one kod SARS-a i MERS-a.
Ta otkrića ističu „rizik koji predstavljaju neidentifkovani slučajevi u promeni intervencijskih strategija“, rekli su autori, a preneo N1.
Dijagnostičke smernice koje je objavila kineska vlada u to vreme određivale su da se asimptomatske infekcije, iako potvrđene laboratorijskim testiranjem, ne ubrajaju u „potvrđene slučajeve“ sve dok ne pokažu kliničke manifestacije.
To je možda umanjilo percepciju pretnje ali i potencijalno smrtonosne bolesti i uticalo na strategije Kine za suzbijanje širenja COVID-19.
Nije zarazno: Zabranjeni vuhanski dnevnici

Nastavak na Luftika.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Luftika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Luftika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.