Izabran privatni partner za deponiju Vinča

Izvor: Radio 021, 30.Avg.2017, 23:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izabran privatni partner za deponiju Vinča

Grad Beograd odlučio je danas da ugovor o javno-privatnom partnerstvu u tretmanu i odlaganju komunalnog otpada na deponiji Vinča dodeli konzorcijumu "SUEZ Groupe SAS&I-Environment Investments limited", sa ponuđenom cenom koja predstavlja godišnja projektna plaćanja u iznosu od 38.278.900 evra.

Prema rečima gradonačelnika Siniše Malog, u konkurentnom dijalogu, koji se odvijao u tri kruga, učestvovalo je pet kandidata, a konačnu ponudu podneo je ovaj konzorcijum, dok je >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << čitav proces trajao dve godine, saopštio je Sekretarijat za informisanje.

"Ugovor o javno-privatnom partnerstvu biće zaključen na 25 godina, a izabrani ponuđač, koji je privatni partner Grada Beograda, biće u obavezi pre svega da izgradi postrojenje za proizvodnju toplotne i električne energije iz otpada i tako će komunalni otpad biti iskorišćen za proizvodnju energije", precizirao je Mali.

On je dodao da će svu proizvedenu toplotnu energiju preuzeti JKP "Beogradske elektrane" i priključiti na sistem daljinskog grejanja. Pored toga, naveo je gradonačelnik, privatni partner biće u obavezi da izvrši sanaciju postojeće komunalne deponije u Vinči, čime će se rešiti decenijski problem neadekvatnog odlaganja i odsustva tretmana otpada.

Obaveza privatnog partnera je, kaže Mali, i izgradnja nove sanitarne deponije, u skladu sa visokim standardima i direktivama Evropske unije, kao i izgradnja postrojenja za tretman građevinskog otpada. Pored toga, privatni partner će biti u obavezi da obavlja tretman i odlaganje komunalnog otpada tokom čitavog perioda trajanja ugovora.

Autor: Tanjug

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.