Izvor: Radio 021, 23.Nov.2019, 18:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Istraživanje pokazalo: Buka koju stvara čovek je veliki zagađivač

Od ranije je poznato da ljudska buka može imati negativan uticaj na neke životinje, ali novo istraživanje pokazuje da buku koju stvaramo treba tretirati kao "velikog svetskog zagađivača".

"Utvrdili smo da buka pogađa mnoge vrste vodozemaca, zglavkara, ptica, riba, sisara, mekušaca i reptila", naveli su naučnici s Kraljičinog univerziteta u Belfastu u radu objavljenom u časopisu "Royal Society's Biology Letters".

Ljudska buka prevladava u životnoj sredini, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << od prevoznih sredstava i industrije u gusto naseljenim urbanim područjima, preko aviona, do propelera brodova za koje se veruje da ometaju ultrazvučnu komunikaciju kitova i mogu imati ulogu u njihovu masovnom nasukavanju jer dezorijentisane životinje gube osećaj za pravac.

Analizom niza ranijih pojedinačnih studija Hansjoerg Kunc i Rouven Schmidt došli su do toga da trebalo zaključiti "da buka utiče na većinu vrsta, a ne da je samo nekoliko vrsta posebno osetljivo na buku".

"Zanimljivo je otkriće da raspon pogođenih životinjskih vrsta obuhvata sve od malenih insekata do velikih morskih sisara poput kitova", kazao je Kunc za AFP. "Nismo očekivali da ćemo utvrditi reakcije na buku u širokom rasponu životinjskih vrsta."

U radu se navodi da reakcija životinjskog sveta na buku čovečanstva nije jednoznačna i njen uticaj se ne može jednostavno odrediti kao dobar ili loš.

Ljudska buka, na primer, ometa ultrazvučne sisteme detekcije koje koriste šišmiši u potrazi za insektima, što im otežava lov.

Međutim, to može biti dobra vest za insekte.

"Potencijalna lovina može se imati direktnu korist ljudskom bukom", navodi se u radu.

Kunc, ipak, upozorava da ukupna slika ukazuje na ozbiljno ometanje životne sredine.

"U slučaju šišmiša grabljivica možda trpi zbog toga što ne može da locira žrtvu, ali vrste koje se oslanjaju na zvuk da bi uočile grabljivice mogu da stradaju jer napadača neće čuti dovoljno rano i pobeći."

Zagađenje ljudskom bukom i reakcija životinjskog sveta moraju se posmatrati u kontekstu ekosistema, posebno kada se radi o naporima za očuvanje životne sredine, navode naučnici.

Autor: Hina

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.