Istraživanje: Zdravija deca imaju obrazovanije roditelje

Izvor: Radio 021, 19.Sep.2018, 12:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Istraživanje: Zdravija deca imaju obrazovanije roditelje

Zdravlje dece znatno je povezano s nivoom obrazovanja njihovih roditelja, pokazala je nova nemačka studija.

Deci čiji roditelji nemaju fakultetsku diplomu češće se propisuju lekovi i ona češće idu u bolnicu od dece čiji su roditelji visoko obrazovani, pokazuje istraživanje o deci i adolescentima koje je sprovela nemačka organizacija za javno zdravstveno osiguranje DAK-Gesundheit.

To je posebno bilo izraženo kada su u pitanju kvarni zubi i gojaznost, koji su >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << zabeleženi tri puta više kod dece s manje obrazovanim roditeljima. Postojala je i slična povezanost u pogledu razvoja poremećaja ponašanja.

Stepen obrazovanja roditelja ima veći efekat nego što se to očekivalo, rekao je čelnik DAK-Gesundheita Andreas Storm koji je sugerisao da je bolest dece često povezana s načinom života njihovih roditelja.

Volfgang Grejner, profesor zdravstvene ekonomije na univerzitetu Bielefeld i jedan od autora izveštaja, rekao je kako bi za zdravlje dece bilo korisnije ulaganje u obrazovanje nego povećanje kućnih prihoda.

Istraživanje se temelji na podacima gotovo 590.000 dece i oko 430.000 roditelja kojima DAK pruža osiguranje.

Autor: Hina

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.