Izvor: Radio 021, 05.Maj.2019, 13:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Istraživanje: Kružni tokovi smanjuju broj udesa za 50 odsto

Nedavno sprovedeno istraživanje u Holandiji pokazalo je kako upotreba kružnog toka u poređenju sa standardnom raskrsnicom smanjuje broj udesa za 50 odsto.

Međutim, osim toga što uvođenjem kružnog toka broj saobračajnih nezgoda bude prepolovljen, broj povređenih učesnika smanjen je za čak 70 odsto.

Broj povređenih putnika u vozilima smanjen je za 95 odsto, pešaka za 89 odsto, ali biciklista, koji spadaju u najugroženije grupe učesnika saovraćaja, za 30 >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << odsto.

Slično istraživanje u Nemačkoj pokazalo je kako uvođenje kružnog toka smanjuje broj udesa za 44 odsto, a u Švedskoj za 47 odsto.

Međutim, osim povećanja sigurnosti saobraćaja uvođenje kružnog toka umesto standardne raskrsnice smanjuje vreme čekanja, jer je saobraćaj protočniji, a to povoljno utiče i na životnu sredinu, jer posledično dolazi do smanjenja količine izduvnih gasova.

Autor: Autopress.hr

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.