Izvor: Radio 021, 22.Maj.2020, 07:22

Istraživanje: Dve trećine ispitanika ne planira da ode iz Srbije

Dve trećine, tj. 71 odsto ispitanih građana ne planira da ode iz Srbije, pokazalo je istraživanje koje je, petu godinu zaredom, sproveo Institut za evropske poslove, u saradnji sa istraživačkom kućom "Ninamedia".

Od ispitanih, 12 odsto je na to pitanje odgovorilo sa "ne znam", dok 17 odsto planira da napusti zemlju, a najpoželjnije destinacije su zemlje Evropske unije. To su, kako se navodi, u većoj meri muškarci, ispitanici srednjeg i visokog stepena obrazovanja, građani >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << do 45 godina starosti, kao i stanovnici Beograda i gradskih sredina.

Prema rezultatima istraživanja, najviše građana Srbije odnos između Srbije i Rusije ocenjuje ocenom 4, trećina daje ocenu 5, gotovo četvrtina ocenu 3, dok ocenu 2 daje 4,2 odsto građana, a ocenu 1 - veoma loš odnos daje 1,5 odsto ispitanika.

Ukoliko se ovi rezultati uporede sa ranijim godišnjim istraživanjima, uočava se blaži trend opadanja prosečne ocene odnosa između Srbije i Rusije.

Više od polovine ispitanika (57,4 odsto) smatra da Aleksandar Vučić najviše radi na dobrim odnosima sa Rusijom, 11,9 odsto navodi Ivicu Dačića, gotovo četvrtina ispitanika ne zna da odgovori na ovo pitanje, dok se ostali odgovori javljaju u procentu manjem od četiri odsto.

Samo je 11 odsto stanovnika bilo u Rusiji i to su u većoj meri muškarci, ispitanici najvišeg nivoa obrazovanja, stanovnici regiona Beograd i gradskih sredina, dok je njih 89 odsto nikad nije posetilo.

Čak 40 odsto građana Srbije navodi da je Kina najveći donator, 17,6 odsto pominje Evropsku uniju, 14,6 odsto smatra Rusiju najvećim donatorom, dok se ostali odgovori javljaju u manje od pet odsto slučajeva.

U poređenju sa prethodnim istraživanjem, 20 odsto više ispitanika smatra da je Kina najveći donator, oko 10 odsto manje njih navodi Rusiju i oko osam odsto manje EU.

Istraživanje je sprovedeno u periodu od 6. do 12. marta ove godine, na reprezentativnom uzorku od 1.203 ispitanika.

Autor: RTS, Blic

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.