Istorijski susret - Kiril: Ovo je božja volja; Franja: Mi smo braća

Izvor: Radio 021, 12.Feb.2016, 23:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Istorijski susret - Kiril: Ovo je božja volja; Franja: Mi smo braća

Istorijski sastanak ruskog patrijarha Kirila i pape Franje počeo je u prestonici Kube, Havani. Posle sastanka se očekuje potpisivanje deklaracije.

Pres sekretar ruskog patrijarha Aleksandar Volkov izjavio je da je deklaracija koju treba da potpišu dva poglavara već usaglašena, prenose RIA Novosti. "Želim da naglasim da se sve dogodilo po Božijoj volji", rekao je patrijarh Kiril.

To je prvi sastanak između poglavara Rimokatoličke i najveće pravoslavne crkve još >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << od Velikog raskola 1054. godine, koji je oblikovao modernu Evropu i Bliski istok. "Mi smo braća", bile su prve reči koje je papa izgovorio na sastanku.

Sastanak na neutralnom terenu planiran je već decenijama, a poslednje prepreke uklonjene su zahvaljujući kombinaciji papine odlučnosti da bi sastanak trebalo da se održi i stava ruske pravoslavne crkve da su događaji na Bliskom istoku povećali potrebu za ujedinjenošću hrišćana.

Papa Franja i patrijarh Kiril su se zagrlili i poljubili tri puta. To je prvi susret jednog pape i nekog ruskog patrijarha. Predviđeno je i da poglavari dve crkve posle dvočasovnog razgovora na aerodromu u Havani potpišu zajedničku deklaraciju.

Vatikan smatra ovaj susret važnim prvim korakom u svojim ekumenskim naporima, ali mnogi pravoslavni posmatrači smatraju da je Kirilova spremnost da sedne i razgovara sa papom više pokušaj da pokaže značaj Rusije i ruskog Pravoslavlja u trenutku kada Zapad izoluje Mosku, ocenjuje agencija AP.

Očekuje se da će zajedničko saopštenje dva poglavara posle razgovora da se odnosi na najvažniju temu od zajedničkog interesa za današnje katoličku i pravoslavnu crkve, a to je sudbina Hrišćana u Iraku i Siriji koje ubijaju ili proteruju iz njihovih domova pripadnici Islamske države. Vatikan se nada da će ovaj sastanak doprineti poboljšanju odnosa sa drugim pravoslavnim crkvama i podstaći napredak u dijalogu o teološkim razlikama koje su podelile istočnu i zapadnu crkvu.

Autor: B92

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.