Ispite proslavlja uz tamburice

Izvor: Blic, 16.Apr.2009, 15:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ispite proslavlja uz tamburice

SREMSKA MITROVICA - Milica Solarević (23) iz Bešenova kod Sremske Mitrovice apsolvent je departmana za geografiju, turizam i hotelijerstvo Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu. Negovana lepotica, koja pleni srdačnošću i vedrinom, o uspehu na studijama i prosečnoj oceni 10 kao da govori usput. Kaže da nikada nije razumevala one koji umesto da se bore i obezbede mesto pod suncem razloge za neuspehe pravdaju lošim životnim uslovima i stanjem u društvu.


>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<
U osnovnoj školi bila je đak generacije, a u Mitrovačkoj gimnaziji to nije mogla da bude zbog četvorke iz fizike. Kada je upisala željeni fakultet, više nije bilo prepreka i od prve godine beleži samo desetke.

- Iz Bešenova sam na školovanje otišla u Mitrovicu i rano naučila da se u gradu uvek moraš boriti sa decom koja su privilegovana zbog svojih roditelja. Na to sam potrošila mnogo energije, ali ne žalim, jer sam na vreme ojačala i takva stigla u Novi Sad - priča Milica.

Još u pitomom fruškogorskom Bešenovu maštala je o dalekim predelima i svetskim prostranstvima. Želela je da putuje, ali pre nego se otisne na Maldive, odlučila je da sa Društvom mladih istraživača obiđe Srbiju sa rancem na leđima.

- Za svakog je najvažnije da radi ono što voli, a za mene su to studije geografije. Na fakultetu imamo podršku profesora, a ja sam izuzetno zadovoljna saradnjom sa Branislavom Đurđevim, rektorom Novosadskog univerziteta, koji je moj mentor. Ponekad sam umorna, ali studenti geografije imaju privilegiju da rade praktične vežbe na terenu. To me osvežava, ali i pomaže da teoriju približim praktičnoj nauci - kaže Milica.

Lepa studentkinja geografije, kao mnoge njene kolege, kaže da recept za desetke nema. Smatra da je za uspeh na studijama potrebno napraviti dobru organizaciju. Katkad je to teško jer je na fakultetu 13 do 20 sati. Ipak, stigne da posle toga skokne u teretanu, latino aerobik, a vikendom često sa društvom ode da sluša tamburaše uz čašu crnog vina. Većinu ispita proslavila je sa društvom slušajući tamburice. Ali ne voli bučna slavlja, više je za tamburicu na uvce.

- Kada razmišljam o budućnosti, još uvek se troumim. To je pravi izraz jer želim da upišem master studije. Imam pozive iz Švedske i Norveške da tamo nastavim fakultet na programima demografije. Druga solucija je da se usavršim na sektoru zaštite životne sredine i prostornog planiranja i treća da kao predavač ostanem na fakultetu - razmišlja Milica.

Kod vršnjaka joj smeta pesimizam. Neki joj zavide na uspehu, pravdajući na taj način sopstvenu lenjost. Iako devetku nikada nije dobila, tvrdi da joj desetke nisu cilj, već želja da sve savlada do tančina. Postoje predmeti kojima se unapred raduje, ali i teški, poput statistike i matematike, gde se jednostavno mora mnogo i teško da radi.

- Oduvek sam znala šta hoću i kako ću to postići. Živim skromno i nikada se ne žalim. Od druge godine studija dobijam opštinsku stipendiju iz Fonda „Atanasije Stojković", a sada na četvrtoj godini dobijam stipendiju iz Republičkog fonda za mlade talente. To je moja mala plata od 25.000 dinara mesečno koju koristim za plaćanje stana i hranu u studentskoj menzi. Zahvaljujući stipendiji, roditelje sam rasteretila troškova - veli Milica.

Lična karta

- Student: Milica Solarević

- Mesto: Bešenovo kod Sremske Mitrovice

- Fakultet:Prirodno matematički NS

- Prosečna ocena: 10,00

- Godina studija: apsolvent

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.