Irinej: Crkva će plaćati porez kada joj država vrati imovinu

Izvor: Radio 021, 07.Jan.2017, 19:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Irinej: Crkva će plaćati porez kada joj država vrati imovinu

U istoriji nismo imali prilike u kojima se danas nalazimo, rekao je poglavar Srpske pravoslavne crkve (SPC) patrijarh Irinej, uz ocenu da je položaj srpskog naroda u regionu veoma težak.

Uz konstataciju da neka dešavanja u Hrvatskoj ne raduju, patrijarh Irinej je izjavio da se dobija utisak, na osnovu "natpisa koje vidimo" i "slavljenja lica osuđenih pred svetskim sudovima", da pobeđena idelogija ponovo nalazi utočište i tlo na tim prostorima.

"Ja se pitam, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << naša Crkva i narod se pitaju, šta je Srbija bez Kosova? Malo je zemalja i krajeva u svetu koji imaju toliko svetinja koliko ih je Kosovo imalo. Gde god da mrdnete na tom prostoru je srpska crkva, bilo da postoji ili je u ruševinama", rekao je Irinej.

On je u božićnom itervjuu Televiziji Hram naveo da je Pećka patrijaršija i danas rezidencija srpskih patrijarha. Prema njegovim rečima, Evropa i Amerika vide težak položaj Srba na Kosovu, bezakonje i uzupaciju njihove imovine, ali verovatno imaju neke svoje interese, kad to odobravaju.

O porezu, NVO, rijalitijima, abortusu...

Patrijarh Irinej je na pitanje o porezu odgovorio da ga SPC neće plaćati dok joj se ne vrati celokupna imovina, jer gro uživa država.

"Kada budu vratili imovinu Crkvi i ona će plaćati porez, kao što su na to obavezna preduzeća i drugi vlasnici imovine", izjavio je patrijarh Irinej.

On je rekao da su mnoge nevladine organizacije antidržavne i da ne može da shvati da neke od njih javno govore da je Kosovo teret i da treba da ga se odreknemo. "Takvima nije interes dobro naroda i države, već verovatno lični profit. Preko takvih oni koji nam nisu prijatelji čine ono što čine, kako bi uneli nestabilnost i nejedinstvo u narod", izjavio je Irinej.

Odgovarajući na pitanje o rijaliti programima, patrijarh Irinej je ocenio da je to bruka, sramota i javno podržavanje nemorala, što država ne bi smela da dozvoli.

Irinej je ocenio da je abortus najveći greh, uz konstataciju da niko nema dar koji ima majka. "Čovek može da napravi fabriku, da bude najveći naučnik, ali život može da da samo majka, roditelji, to je najveći dar Božiji", izjavio je patrijarh.

Autor: Fonet/Foto: Beta

Nastavak na Radio 021...






Povezane vesti

Irinej: Crkva neće plaćati porez sve dok...

Izvor: B92, 07.Jan.2017

Patrijarh Irinej je za Televiziju Hram rekao da SPC neće plaćati porez sve dok joj se ne vrati celokupna imovina...On je govorio i o situaciji u regionu, kao i o položaju Srba u Hrvatskoj...“Utisak je da pobeđena ideologija ponovo nalazi utočište u Hrvatskoj, a na jugu pokušavaju da od Srbije...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.