Izvor: Radio 021, 13.Mar.2019, 18:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Inženjer poginuo na Rotkvariji nakon pomeranja dizalice, nepoznato zašto je bio na visinama

Inženjer građevinarstva S. V. (30) koji je poginuo na gradilištu na uglu Masarikove i Hilandarske ulice na Rotkvariji, pao je sa 20 metara kada je pokušavao da dogura elektro-dizalicu do ivice objekta, kažu za 021 u inspekciji rada.

Inspekcijski nadzor u slučaju smrti radnika 4. marta na gradilištu poslodavca "Wolf invest" iz Novog Sada i dalje je u toku, kažu za 021 u Ministarstvu rada.

Do sada je utvrđeno da je stradalog inženjera građevinarstva angažovao >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << investitor i da je imao zaključen ugovor o radu za obavljanje poslova nadzora građevinskih radova od 20. decembra 2017. godine.

"Isti je, od strane poslodavca 'Wolf invest' iz Novog Sada, osposobljen za bezbedan i zdrav rad. Pretpostavlja se da je povređeni pokušao da dogura do ivice objekta i montira elektro dizalicu, kad ga je ista povukla sa ivice, usled čega je došlo do pada i dizalice i povređenog, sa visine od oko 20 metara. Prethodnih dana elektro dizalica, koja je korišćena za dizanje materijala i bila postavljena na ploči iznad četvrtog sprata (krovna ploča) je demontirana od strane izvođača građevinskih radova i sklonjena sa ivice objekta dublje na ploči, a trebalo je organizovati njeno odnošenje sa gradilišta, jer je prestala potreba za njenim korišćenjem", pojašnjavaju za 021 u inspekciji.

Svedoka samog događaja, kako dodaju, nije bilo i nije poznato zbog čega je S. V. radio nešto što nije bilo u opisu njegovih poslova. "U daljem toku inspekcijskog nadzora utvrdiće se i ostale činjenice vezane za preduzimanje mera za bezbedan i zdrav rad lica na ovom gradilištu", navode nadležni za 021.

Kako je poznato, 25. januara ove godine je i na gradilištu "Pupinove palate" poginuo radnik, koji je pao sa 12. sprata. Stradali na ovom gradilištu obavljao je poslove pomoćnog radnika – dodavao je materijal zidarima na 12. spratu objekta u izgradnji.

Prema izjavama drugih zaposlenih, ovaj radnik je dobio usmeni nalog da siđe po potreban građevinski materijal, a posle određenog vremena uočeno je njegovo telo na dnu liftovskog otvora, kažu za 021 u ministarstvu rada.

"Na svim spratovima u trenutku otpočinjanja inspekcijskog nadzora liftovski otvori su bili obezbeđeni. Očevidaca samog događaja nije bilo i inspektor rada nije mogao utvrditi kako je, zbog čega i na kom mestu zaposleni pao u liftovski otvor. Te činjenice treba da utvrde inspektori Ministrastva unutrašnjih poslova i tužilaštvo, koji su od trenutka povređivanja uključeni u uviđaj", pojašnjavaju nadležni za naš portal.

Kako dodaju, u pogledu primene mera za bezbedan rad, poslodavac - firma "Galens", preduzela je sve zakonom propisane mere.

Inspekcija najčešće na građevini

Građevinarstvo je delatnost u kojoj se svake godine, od strane inspektora rada, organizuje najveći broj inspekcijskih nadzora u oblasti bezbednosti i zdravlja na radu. U inspekciji naglašavaju za 021 da, s obzirom na nivo potencijalnih rizika, inspektori gotovo svakog dana izlaze na gradilišta, naročito u periodu pojačanih građevinskih radova (od marta do oktobra).

U  prva  dva  meseca  ove  godine, novosadski inspektori su obavili 49 inspekcijskih nadzora u delatnosti građevinarstva, a tokom 2018. godine ukupno 424. U okviru ovih nadzora, prema odgovornim osobama je podneto 96 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka, a poslodavcima je naloženo otklanjanje 386 utvrđenih povreda propisa, u najvećoj meri u oblasti bezbednosti i zdravlja na radu. "I nadalje, za inspekciju rada građevinarstvo ostaje prioritetna delatnost za postupanje", kažu inspektori za 021.

Šta o nesrećnim slučajevima na novosadskim gradilištima kažu radnici čitajte OVDE.

Autor: Gorica Nikolin - gorica@021.rs

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.